Новини
Представяне на Алманах „Родолюбец“ в Деня на народните будители
03.11.2023

На 1-ви ноември - Ден на народните будители се състоя представянето на новия брой XI на Алманах „Родолюбец“, зад чиято реализация стои Културно-просветно дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“ и Изпълнителна агенция за българите в чужбина.

Събитието се състоя в Литературен клуб „Перото“ в София пред развълнуваните погледи на гости и приятели. В представянето на книгата участваха бесарабската българска Таня Танасова - поетеса и журналист; Галин Георгиев - член на УС на дружество „Родолюбец“ и Лили Спасова - представител на Изпълнителна агенция за българите в чужбина. Тя разказа за творческите конкурси на агенцията, които всяка следваща година предизвикват голям международен интерес, като част от творбите може да намерите именно в Алманаха „Родолюбец“. „За първи път в тазгодишния брой на Алманаха са включени и творби на талантливи млади хора от Бесарабия, както и творби на отличени участници от Гърция; Франция; Кипър; Чехия, Унгария и много други, което за нас е изключителна радост!“, сподели тя пред публиката в залата.

 От името на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, Лили Спасова връчи почетен плакет на Тончо Василев – родолюбец по душа; журналист; писател и бивш председател на Дружество "Родолюбец"  по чиято инициатива е дадено началото на издаването на Алманаха.

Той получи почетната награда от името на Изпълнителната агенция за българите в чужбина за цялостен принос и работата му, като телевизионен журналист и създател на едни от първите документални филми за българите в Бесарабия, Олшанка и други както и по случай  90 годишния му юбилей!

Снимки: Лили Спасова

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта