Новини
Поздравление на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Тодор Ванчев по случай 29 октомври – Денят на бесарабските българи
29.10.2021

Уважаеми сънародници!

Скъпи приятели!

Датата 29 октомври е ден на родолюбие и историческа памет за всички онези, запазили българския дух през годините далеч от географските граници на България.

Денят 29 октомври е ден за поклон пред великите бесарабски българи, които се завърнали в България и са спомогнали за нейното Освобождение. Историята на бесарабските българи е неразривно свързана с историята на България.

България нямаше да е същата без величавото дело на светли личности като Александър Малинов, Олимпий Панов, Алескандър Теодоров-Балан, Иван Колев, Данаил Николаев, Димитър Агура и много други, оставили значима следа и основание за преклонение пред делото им. 

Вие, бесарабските българи,  сте пример за това как се пази българщина, как се пази роден и свещен български език и как се тачат традиции.

Съхраняването на българския език и българските празници в душите и сърцата на всяко следващо поколение е знак, че родолюбието няма да изчезне и че любовта към България е жива.

Пожелавам крепко здраве на всички, в тези така трудни дни на изпитание за целия свят и лично щастие.

Нека помним славното си минало, нека предаваме от пламъка на родолюбието и силата на българския дух на децата си и заедно вървим към едно по-добро и по-светло бъдеще. 

Поздравявам всички бесарабски българи по света!

Честит празник!

 

Тодор Ванчев

Председател

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта