Новини
Поздравителен адрес по случай 3 март
27.02.2020

Поздравителен адрес до сънародниците в чужбина по случай 3 март на Димитър Владимиров, и.д. председател на ДАБЧ

 Скъпи сънародници,

3 март е светла дата в развитието на българската държава. Свързваме я с Освобождението на България и възстановяването на българската държавност.

За свободата на България с воля и характер, с енергия и плам, се бориха просветители и революционери. Свободата бе извоювана с кръв и саможертви.

Имаме силата на духа и куража да се вглеждаме в историята проникновено. Историческите събития интерпретираме в контекст. И така стигаме го истини, които отстояваме.

Освободителната Руско-турска война 1877-1878 г. приключи  с възстановяването на българската държава.

В този момент не всички земи с българско население станаха съставна част от новата българска държава. Част от българите получиха желаната, бленуваната свобода.

Българи и руснаци заедно с войни от други народи се сражаваха по бойните полета срещу вековния потисник. Героите завинаги остават в народната памет.

За свободата се воюва с просвета и революционен устрем. Свободата стана факт след промяната на съзнанието и успеха на национално-освободителното движение.

България отново бе на картата на Европа. България смело погледна към изграждане на модерна държава, икономически просперитет и европейски институции.

 

Димитър Владимиров

И.д. председател

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта