Новини
Посещение на изпълнителния директор на ИАБЧ г-жа Райна Манджукова в Република Албания
07.06.2023

През тази седмица изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова посети Република Албания заедно с Александър Иванов, главен експерт в Дирекция "Български общности по света и информационна дейност" на агенцията.

Пътуването по работните ангажименти започна с поднасяне на цветя на мястото, на което е бил погребан цар Самуил. Посещението на г-жа Манджукова в Република Албания започна с визита в областта Гора – с. Запод и с. Шиштавец. Там тя направи срещи със сънародниците ни и директорът на училището. ИАБЧ посетиха и училищния музей - открит преди седмица, в който могат да се видят образци на местните занаяти и част от историята на учебното заведение, което догодина ще отбележи стотната си годишнина. В рамките на деня се проведе и среща с директора на гимназията в с. Запод - Хаджи Синанай и лидерът на дружеството „Наша Гора“, българският възпитаник – Вулнет Вулчай, както и среща с директора на училището в с. Църналив – Лавдрим Мимишай.

Изпълнителният директор посети и сънародниците ни от област Голо Бърдо и селата Големо Острене и Мало Острене. Проведоха се срещи с българския представител в Съвета на малцинствата в Европа – Милена Селими, както и разговори с директора на училището в Мало Острене. Госпожа Манджукова имаше удоволствието да се запознае и с деца, които я посрещнаха с красиви традиционни носии. Бяха проведени и разговори със сънародниците ни от областта, а най-малките получиха подаръци и книжки с макети на български крепости от агенцията.

В дните от работното пътуване изпълнителният директор на агенцията се срещна и със Сонилия Хюси - ръководител на Националната агенция за диаспората и посланик Ивайло Киров от Посолството на България в Тирана, като беше обсъдена възможност за подписване на меморандум за сътрудничество.    

В работните посещения на г-жа Манджукова и главният експерт Александър Иванов бяха предвидени още две срещи, а именно при директора на Националната агенция за диаспората и среща с българските дружества.

В заключителната част на пътуването си до Албания от ИАБЧ се срещнаха с представители на албански институции, от сътрудничеството с които, зависи как ще бъдат защитени и обгрижени сънародниците ни в Албания – Комитет на националните малцинства, начело на който е Константина Бежани от самото му създаване през 2004—та , заедно с Милена Селими представител на сънародниците ни от скоро. Реализирана беше и среща с Комисията за защита от дискриминация и нейния председател – Роберт Гайда.

Всичките срещи бяха организирани от Посолството в Тирана – Посланика Ивайло Киров; зам. посланика Асен Пачев и консула Благой Петров.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта