Новини
Покана за участие в Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите“ от 05 до 15 юли 2023 в Созопол
03.02.2023

Сдружение „Музите“ организира XVII Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите“ с подкрепата на Изпълнителна агенция за българите в чужбина, Община Созопол и Читалище „Отец Паисий“. Това е многожанров фестивал-конкурс обединяващ различните форми на изкуство в един огромен международен проект.

Фестивалът се провежда под патронажа на Вицепрезидента на Република България – г-жа Илияна Йотова, а проектът е включен в културната програма на Созопол и в културния календар на Министерство на културата на Република България. Събитието е домакин на близо 2000 участници от 25 страни и е един от най-големите младежки форуми в Източна Европа.

В същността си фестивалът обединява различните форми на изкуство - танц, музика, театър, изобразително, приложно, магическо, цирково и бойно изкуство, фотография, художествена литература, кино и други. Конкурсът събира в едно всички тези форми на културна дейност, като ги качва на една сцена в началото на летния сезон на 2023 година.  

В конкурсните програми могат да се включат всички сънародници и приятели от българските общности по целия свят. Тези, които имат мотивацията да покажат, представят и популяризират своето изкуство и имат желанието да посетят Созопол това лято ще могат да съчетаят участието си в конкурс за изкуство с приятната почивка в красивата България още през юли месец.

Участието във фестивала „Музите“ е един своеобразен летен отдих с творческа изява, който цели да информира и да покаже талантите на България от различните точки на света. Организторите се стремят да вдъхновят и съхранят българския дух и култура и да запазят традициите и ценностите. Проектът е едно приобщаване към културния живот в страната, стимулиране и популяризиране на изкуството в национален и международен мащаб.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ:

Формулярът за участие трябва да съдържа пълна и точна информация. Да се избягват съкращения и абревиатури. Изпратената заявка удостоверява, че съставът или изпълнителите имат желание да участват в Международния фестивал на изкуствата „Музите“ – 2023 г., организиран с подкрепата на ИАБЧ.

С приоритет ще бъдат разглеждани заявки на танцови състави, певци, оркестри, театрални, любителски групи и таланти от други сфери на изкуството към училища, творчески обединения и организации на наши сънародници в чужбина с постижения през предходните години.

Заявките (формулярите) за участие ще се разглеждат по дата на получаване. Приоритет ще имат първите такива и по преценка на Ръководството при одобрение за подкрепа и за участие от страна на ИАБЧ ще бъдат уведомени по електронна поща.

Вашите документи изпращайте на имейл адреса на г-жа Лили Спасова - l.spasova@aba.government.bg  в срок до 30 май 2023 г. включително.

  • Програмата на фестивала може да изтеглите ТУК
  • Формуляр за участие може да изтеглите ТУК
  • Лице за контакт: Лили Спасова – гл. експерт в дирекция „Български общности и информационна дейност“ в Изпълнителна агенция за българите в чужбина и координатор за фестивал „Музите“. Попълнените формуляри за участие може да изпратите на имейл адрес: spasova@aba.government.bg
  • Повече информация за фестивала „Музите“ на официалния им сайт: https://muzite.org/bg/

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта