Новини
Покана за документалния филм „Алцек и българите в средновековна Италия“ в Нов български университет
22.11.2023

Изпълнителна агенция за българите в чужбина и г-жа Роси Лазарова ви каним на прожекцията на документалния филм на „АЛЦЕК И БЪЛГАРИТЕ В СРЕДНОВЕКОВНА ИТАЛИЯ“.

След премиерата в Националния дворец на културата в София, XIII фестивал на българското кино в Рим, Първи фестивал на българската култура в гр. Пескара, представянето в Неаполския университет “ Ориентале” с участието на проф. Татяна Лекова, д-р Мая Падешка и д-р Анна Влаевска, Фестивала на българската култура в гр. Ричоне,

На 23.11.2023 г. от 18:00 ч. в НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ ще бъде представен документалният филм “ АЛЦЕК И БЪЛГАРИТЕ В СРЕДНОВЕКОВНА ИТАЛИЯ “.

Продуцент и режисьор е Росица Лазарова - Сбаралиа, сценарист - Иво Иванов, оператор - Камен Розов, монтаж и компютърна графика - д-р Петко Якимов. Музиката е на младия италиански композитор Кристиан Ди Фиоре, квартет “ Светоглас” и Стоян Янкулов (Стунджи).

Специално за събитието от Италия ще пристигне италианската археоложка д-р Изабела Маркета.

Документалният филм следва стъпките на българската диаспора на Апенините през периода V-VIII в. като изследва основните исторически източници, свързани със съдбата на това българско население по време на Великото преселение на народите. Разказът на италиански и български учени се фокусира върху най-значимите свидетелства и открития в италианската област Молизе.

За първи път на публиката се показват некрополите от областта Кампокиаро - Вичене и Морионе, където италиански археолози се натъкват на погребения на воини с техните коне в края на 80-те години на ХХ век - рядко съвпадение между исторически източници и археологически находки. Следвайки стъпките на Алцек, трупата достига до Неапол и живописното градче Челе ди Булгерия.

Ключът за успеха на този проект се оказва компетентното сътрудничество между бележити съвременни български и италиански учени като проф. Александър Николов, д-р Анна Влаевска, проф. Бруно Дженито и археоложката Изабела Маркета, водени единствено от желанието да разбулят тайните на историята и да ги поднесат коректно на обществеността.

Текст: Росица Лазарова – Сбаралиа

Снимки: БНТ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта