Новини
Почетна златна значка на ИАБЧ за акад. Михаил Станчев по случай 70-годишния му юбилей
03.05.2023

Преди броени дни в голямата зала на Българска академия на науките академик Михаил Станчев в присъствието на близки и приятели отбеляза 70-годишния си юбилей.

Сърдечни пожелания и приветствия към г-н Станчев по случай празника, направи изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова, която тържествено връчи почетната златна значка на ИАБЧ на г-н Станчев.

Академик Михаил Георгиевич Станчев е украински историк и е бесарабски българин. Той е основател и почетен председател на българското дружество „Марин Дринов“ в Харковския университет и един от инициаторите на периодично провежданите международни научни Дринови четения в същия университет. Автор и съавтор е на повече от 250 научни публикации и 28 монографии по история и култура на България и по международни отношения, а биографията му е повече от интересна и впечатляваща, изпълнена с множество драматични обрати разказващи неговата история.

Сред специалните гости на събитието бяха проф. Николай Червенков - почетен председател на Научното дружество на българистите в Република Молдова; доктор Владимир Саленков - ръководител на наблюдателния съвет на Центъра по българистика в Харковския университет и на българското сдружение "Марин Дринов" в Харков и доц. Сергий Страшнюк – историк и ръководител на катедрата по българистика в Харковския университет. Поздравления по случай празника акад. Станчев получи и от името на БАН от акад. Васил Николов, съветник на председателя.   

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта