Новини
Почетен плакет на ИАБЧ за Българско културно дружество „Христо Ботев“ в Президенсия Роке Саенс Пеня
22.02.2023

Изпълнителна агенция за българите в чужбина има честта да удостои с почетен плакет Българското културно дружество „Христо Ботев“ в Президенсия Роке Саенс Пеня, провинция Чако, Аржентина за сърханяването на българската духовност и култура и по случай 70 години от създаването.

Идея за създаване на българско дружество в града има още от 1935 година сред група българи. Реализирането на тази идея, се случва след време, и така до момента, когато същите тези българи и по-млади такива основават дружество „Христо Ботев“ на 22 февруари 1953 година.

Президенсия Роке Саенс Пеня е основан през 1912 година и е известен като национална столица на памука. Заедно с Лас Бреняс, в който са се заселили най-много българи, това и е вторият по големина град в провинция Чако. Регионът се намира на повече от 1300 км. на север от столицата Буенос Айрес. Пристигналите в Чако са преселилите се сънародници по време на първата емигрантска вълна през първата половина на 20-ти век.

С почетния плакет на ИАБЧ искаме да изкажем нашата признателност към жаждата за съхранение на българското, за силните чувства, изпитвани към България, българската духовност и българските герои и да напомним, че в лицето на Изпълнителна агенция за българите в чужбина имате подкрепата и желанието за работа за реализация на бъдещи взаимодействия.

Снимка: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта