Новини
Пета Еразъм седмица във Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий"
21.07.2023

Преподаватели от българските неделни училища зад граница се събраха на годишна среща във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". В периода 19-ти - 21-ви беше открита Петата международна Еразъм + седмица „Български училища зад граница“ за представители на българските училища в чужбина. Участие в престижния форум ще вземат 66 участници от 13 държави - Испания, Гърция, Кипър, Италия, Франция, Германия, Австрия, Чехия, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Албания, Обединени арабски емирства.

Своите приветствия към участниците отправиха ректорът проф. д-р Димитър Димитров и заместник-ректорът по международната дейност доц. д-р Анна Иванова, като им пожелаха ползотворна работа в дните на форума и приятно прекарване в историческата и духовна столица на България – Велико Търново.

Нашите партньори от Великотърновския университет предвидиха в програмата и дискусионен форум за добрите педагогически практики от обучението по география и икономика в българските училища в чужбина, както и дискусия за мястото на обучението по история на България сред подрастващите в чужбина.

Изключително интересен и полезен за сънародниците ни беше панелът: "Свободна зона: споделяния, дискусии, идеи" с участие на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова и Ели Башева - главен експерт в Дирекция "БО и ИД". Бяха обсъдени въпроси свързани с възможностите за обучение в български вузове за деца завършващи български неделни училища в чужбина, както и много други въпроси регламентиращи взаимната работа между училищата и български държавни институции.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта