Новини
Откриване на изложбата HERE AND THERE: МЕЖДУ ДВА БРЯГА
03.08.2023

На 2 август 2023г. в галерия "Мисията" в София бе открита изложба на тема: „HERE AND THERE: МЕЖДУ ДВА БРЯГА“, съдържаща картини на Сдружението "Български художници зад граница" от САЩ. Изложбата е организирана съвместно от Държавния културен институт и Агенцията за българите в чужбина и е част от тазгодишния културен проект, посветен на 120-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ.

Изложбата бе открита от заместник министър-председателя и министър на външните работи на Република България г-жа Мария Габриел, като с приветствие към гостите се включи и посланикът на САЩ в София Н. Пр. Кенет Мертен.

Проф. Василен Васевски, председател на Сдружението „Български художници зад граница“ в Чикаго и куратор на изложбата, споделя: „Български художници от Америка, обединени от обща съдба, търсят и откриват бреговете на своите творчески приключения. Всички те са емигрирали от България и са се установили в САЩ като семена, пръснати от вятъра на промените, задухал в света преди тридесет години. Артистичните им търсения имат общо начало и пресечна точка на случване, но се разклоняват в различни посоки, според индивидуалните им предпочитания. Изложбата е и своеобразна равносметка за участниците в нея.“

Творческите изяви на българските творци от Америка бяха красиво допълнени от соловите изпълнения на българската цигуларка Благомира Липари, живееща и работеща в САЩ, пристигнала специално за събитието. Г-жа Благомира Липари е многостранен солов, камерен и оркестров музикант. Тя има докторска степен за цигулка и оркестрово дирижиране. Член е на изпълнителния борд на National Music&Global Culture Society в Ню Йорк и е един от най-ярките български музиканти, гастролирал на световните сцени. Виртуозните изпълнения на Липари бяха направени с уникалната цигулка, предоставена й специално за събитието от лютиера Владо Тилев, който наскоро спечели международния конкурс за лютиери в САЩ  със своите цигулки и виола.

Изложбата може да бъде разгледана в галерия „Мисията“ до 8 септември 2023 г. всеки работен ден от 10:00 до 17:00 часа. Повече за събитието на сайта на ДКИ: https://www.culture-mfa.bg/news

Снимки: ИАБЧ

  

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта