Новини
От 18-19 май ще се проведе традиционният български събор „Нишка от корен“ в Германия
08.04.2024

“…Да извисим глас и попеем, а после да потропнем на МЕГДАНА кръшно нашенско хоро. За отмора да се разходим из уличката на занаятите до  ГРЪНЧАРНИЦАТА, ТЪКАЧНИЦАТА и САРАЧНИЦАТА, където сръчните ръце на потомствени майстори занаятчии извайват нови съдове, тъкат чипровски килими и създават красиви предмети от кожа. В тях, както и в новата ни работилничка за изработване на шевици, деца и възрастни ще се потопят в магията на старите занаяти и с помощта на майсторите ще могат да си изработят свое изделие...Да прекосим поляната и да влезем в ДЮКЯНА на открито, пък да си изберем нещо за спомен от хубавия празник, а след това да се върнем на СОФРАТА, където да похапнем от вкусните баници, спретнати с любов за празника или да опитаме от дъхавия хляб, чийто неустоим аромат се носи от старата ПЕКАРНА...”

 

Като партньор Изпълнителна агенция за българите в чужбина отправя специална покана към всички гости, приятели и любители на българския фолклор  да присъстват на четвъртия традиционен български събор „Нишка от корен“ в Мюнстер, Германия.

Събитието ще се проведе в периода от 18-ти до 19-ти май и е под патронажа на Вицепрезидента на Република България Н. Пр. г-жа Илияна Йотова.

Инициативата е ориентирана към всички, които почитат българското фолклорно наследство, обичат и вярват в старите български занаяти и традиции.

Организаторите на събитието обещават богата фолклорна програма включваща множество български традиционни танцови и музикални изпълнения. Специални гости в програмата ще бъде представителна група  музиканти, певци и танцьори от Ансамбъл „Пирин” с ръководител Мирослав Димитров, както и етно-фотографът Асен Великов с изложбата „Родова памет”- на снимки в реален размер на автентични родови носии от различни краища на България.

Гостите ще бъдат посрещнати по стар български обичай с хляб и сол. Изненада – подарък към тази изложба са емоционално изработените бокали от Майстор-грънчарят на събора Тодор Орлов, в които посетителите ще опитат и глътка българско вино, а звук на кавал ще озвучи представянето на изложбата и приказните разкази за красивите носии.

В разнообразната програма освен занаятчийските работилници за грънчарство, тъкане на чипровски килими, кожарство и изработване на шевици, ще отворят врати и няколко дюкяна със сувенири, щанд за вино и храна, а на мегдана ще премерят сили в надпяване и надиграване  21 танцови групи.

„Съборът е плод на желанието на  всички участници в него, които превръщат атмосферата му в неповторима и вълшебна!“, обобщават организаторите.

Снимки: Катя Бялкова

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта