Новини
Онлайн среща посветена на обичаите свързани с Коледа и Нова година
16.01.2023

Проведе се международната онлайн украинско-българска празнична среща на тема: „Празник край новогодишната елха Сурва, Сурва, година“. Онлайн събитието бе посветено на обичаите, свързани с Коледа и Нова година. 

Организаторите от Запорожки градски съвет – департамент „Образование и наука“; Център за детско и младежко творчество – Шевченковски район – Запорожие; Териториален отдел „Образование“ – Шевченковски район – Запорожие и Център по българистика с Лекторат по български език, литература и култура в Мелитополския държавен педагогически университет „Богдан Хмелницки“ изказаха своите пожелания към всички участници за здраве, мир, благоденствие и благополучие през новата 2023-та година.  

Специално участие в онлайн срещата взеха представителите на Изпълнителна агенция за българите в чужбина - изпълнителния дирекор на агенцията г-жа Райна Манджукова; г-жа Лили Спасова и г-жа Ива Крумова. На онлайн събитието се включиха партньори и приятели на организаторите от Германия, Италия, Полша, Франция, Украйна и България. Всички участници в конферентната връзка имаха възможност да видят и избрани моменти на детски музикални и танцови състави и техните културни занимания и дейности.

Своите специални пожелания изказаха и главните организатори в лицето на г-жа Ирина Ганчева - Чурса – директор на Центъра за детско и младежко творчество (Украйна) и д-р Красимира Колева (България). На събитието се включиха предсатвители на Министерство на образованието и науката; Българското национално радио; посланици, сътрудници, директори на училиша и учители.

Със сълзи в очите г-жа Райна Манджукова не успя да скрие, както тъгата, така и истинското си възхищение към целия народ и нестихващата им сила, мотивация и желание на всички тези хора да работят за и в името на културата въпреки, че страната им е във война. Тя извади на преден план факта, че работата им е още едно доказателтво, че духът им няма как да бъде сломен, въпреки ситуацията, в която се намират.

По повод празниците, миналото и настоящето г-жа Манджукова сподели: „Този, който няма минало, няма и бъдеще, а няма ли корени, няма и крила, с които да полети в него. Вярвам, че нашата работа е да предаваме традициите на децата ни“. По отношение на работните отговорности на агенцията към българите по света, изпълнителният директор сподели: „ИАБЧ е била и винаги ще бъде сериозен партньор във всички начинания свързани с културата, спорта и развитието на българските общности по света. В наше лице имате партньор. Обръщайте се към нас, ние сме тук, за да имаме връзка с нашите сънародници по света. Чудесни сте! Благодаря ви от сърце!“ с тези думи приключи изявлението си г-жа Манджукова.



Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта