Новини
Обръщение на и.д.председателя на Държавна агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров
15.03.2020

Обръщение на и.д.председателя на Държавна агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров във връзка с обявеното извънредно положение

Скъпи сънародници,

В страната е обявено извънредно положение от 13 март до 13 април 2020 г. Мярката се налага във връзка с разпространението на коронавируса.

Заразата обхваща много страни по света. Не подминава и България. От бързата и своевременна реакция на властите зависи как и дали заразата ще бъде овладяна, контролирана, а пораженията - минимизирани.

Самоконтролът и самоограничението в тази ситуация са неизбежен акт на достойно гражданско поведение. Изискват се спешни мерки, мобилизация на хората, дисциплина и изключителна гражданска отговорност.

Стриктното следване на инструкциите и мерките, предприети от властите, е условие гражданите на ЕС да покажат уважение към ценностите на демокрацията и смисъла на развитието на обществата.

Хората, както в България, така и в други държави в ЕС, са изправени пред изпитания.В такива времена е необходимо да се проявяват здрав разум, почтеност, коректност, воля.

Когато сте в чужбина е от особено значение всички точно да следвате инструкциите на местната власт и въведените ограничения.

Не може безпокойството да парализира ум и действия. На преден план излизат отговорност, самодисциплина, състрадание, солидарност.

Убедени сме, че организациите на българите в чужбина, както и винаги досега, са близо до сънародниците, откликват на техни проблеми, търсят и намират решения в различни ситуации.

Това изпитание ни прави по-силни, сплотява ни. То не пречупва волята ни за живот и развитие.

Изпитанието не премрежва хоризонта ни. След като премине карантината и извънредното положение, организациите пак ще инициират прояви, свързани с родолюбиви мечти и мисли.

Сънародниците пак ще отдават дух и воля за инициативи, които изразяват българската национална идентичност. Защото милеят за България. И Родината е винаги в мислите и душите. И ние сме признателни за това.

Димитър Владимиров,

И.д председател

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта