Новини
Ново българско училище отвори врати за учениците в Аспровалта
20.11.2023

На 18.11.2023 г. Дружество „България“ тържествено откри първата учебна година на своето ново българско училище „Св. Иван Рилски“ в Аспровалта. То ще обслужва Аспровалта, Ставрос, Врасна, Офринио и околностите. С огромен ентусиазъм, страхотна организация от родителите и много настроение прага прекрачиха 26 ученици, разпределени в два класа в зависимост от възрастта и познанията си по езика.

Бе обслужен тържествен водосвет, след който заедно ученици, родители и учители изпълниха химните на Република България и Република Гърция. Приветствия поднесоха председателят на дружеството г-жа Анелия Христова и директорът на училището д-р Станка Колева, пожелавайки на учениците „На добър час и много успехи“.

Специален поздрав учениците получиха от свои връстници от 4 „А“ клас на СУ „Иван Вазов“ гр. Благоевград, с учители г-жа Ангова и г-жа Илиева, както и покана за съвместно сътрудничество и приятелство.

След официалната част учителите на двата класа г-жа Дияна Стефанова и г-жа Мария Ушилкова поканиха учениците да влязат в класните стаи, където им поднесоха и тематични подаръци.

Тържеството приключи с по чаша вино, много усмивки и много нови запознанства и приятелства.

От ръководството на училището споделят: „Мечтата за българско училище в Аспровалта стана реалност благодарение на подкрепата на Министерство на образованието и науката на Република България, на Генералното консулство на Република България в Солун и на Община Волви, след една година онлайн обучение и множество трудности, съпътстващи го. Нищо не може да спре любовта към учението, любовта към родината, защото тя е в кръвта ни, а кръвта вода не става.“

Снимки: Дружество "България"

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта