Новини
Направиха филм за традиционния български събор ”Нишка от корен” 2023 на българите в Германия
19.12.2023

Българско културно сдружение и читалище „Малката България”, град Мюнстер, Германия получи изненадващ и прекрасен Коледен подарък – филм за традиционния български събор ”Нишка от корен” 2023 г. на българите в Германия и съседните държави. Филмът бе излъчен преди броени дни в праймтайма на телевизия Евроком в предаването „Пътуващо Читалище“ на Ивайло Шопски.

Организатор на инициативата събор ”Нишка от корен” 2023  е българското културно сдружение „Малката България“ с председател на УС г-жа Катя Бялкова. На събитието и по случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, присъства генералният консул на Република България във Франкфурт на Майн  г-н Неделчо Михайлов. Тогава той приветства присъстващите и от името на Президента на Републиката и отправи пожелания към българската общност за успешното провеждане на инициативата, за съхраняване на родолюбието и обичта към България. В изказването си тогава г-н Вернер Йостмайер, почетен консул на Република България в Северен Рейн – Вестфалия със седалище – град Мюнстер, акцентира върху мотото на Европа „Единство в многообразието“.

В празничната програма тогава специално участие взеха: г-жа Валя Балканска; представителен танцов състав на ансамбъл „Пирин“; самодейни танцови групи от Германия и гайдари от Родопите, като бе предвидено и представяне на част от българските занаяти.

От Българско културно сдружение и читалище „Малката България”, сърдечно благодарят на Ивайло Шопски, Асен Великов и Анна Великова, за които споделят: „За нас е чест, че познаваме хора като вас, които се раздават от сърце за всяка благородна и родолюбива кауза!“.

Снимки:МВнР

Филма гледай тук: https://eurocom.bg/show/ptuvashcho-chitalishche/19237…

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта