Новини
„На Мегдана на другата България“ ще се проведе тази година в Палма де Майорка
29.04.2024

Тазгодишното девето по ред издание на инициативата „На Мегдана на другата България“ ще се реализира в Палма де Майорка, Испания. На 11 и 12 май 2024 „Палма ще бъде България“, обещават организаторите на събитието от Танцов състав „България“ с ръководител Станимир Минчев.  

Идеята за пътуващ събор се заражда през 2015 в главата на ръководителката на лионската група за български танци и песни „От Извора“ Анита Екенова и подкрепена от своите ентусиазирани и талантливи момичета и момчета-изворчета, които създават събора „На мегдана на другата България“. Прекрасното име на събора се дължи на Пламена Чемширова от група „Чемшир“ (Северна Ирландия).

В програмата за 2024-та са предвидени два дни, изпълнени с хора, песни, танци и български фолклор включващ трима гост-хореографи – Жулиета Иванова, Румен Иванов и Георги Христов, оркестър „Сияние“ и певческата двойка Димана и Боян Боянови.

Деветото издание на събора, ще събере, както хората вътре в залата, така и хората извън нея. Има предвидени щандове и дюкянчета. Асоциации и благотворителни организации, фолклорни и шивашки ателиета, дюкяни за традиционни скарпини и цървули и красиви български накити, импровизирани български магазинчета и места за отдих, храна и напитки ще съберат българите заедно.

За участниците има предвидена и среща с Асоциацията на Българските Фолклорни Състави в чужбина, с чиито Управителен съвет и членове ще може да се срещне всеки ръководител на група и да разбере за нейната кауза.

Официални гости на двудневното веселие ще бъдат г-жа Надя Кръстева - Генерален консул на Република България във Валенсия и г-жа Ива Крумова, главен експерт в дирекция „БО и ИД" в Изпълнителна агенция за българите в чужбина, както и представители на местното управление.

Освен всички и през тази година организаторите ще продължат инициативата на пражките си колеги – да предложат на Мегданците да подкрепят една благотворителна инициатива, насочена към глухите деца на България. Със съдействието на всички мегданци благотворителната организация Ангели за България ще организира обучение на 10 чуващи преподаватели от специализираните училища. Всички желаещи може да се включат в кампанията на сайта на събора - https://namegdana2024.com/

На площада в парка пред Катедралата на Палма де Майорка, Parc de la Mar в неделя, 12 май от 10ч. ще се състои и „Голямото Хоро“, което е една от емблематичните традиции на Събора, където се събират всички участници и гости, накипрени в пъстри български премени, за да разтресат чуждия мегдан с нашенските български фолклорни ритми!

Снимки: Събор „На Мегдана на другата България“

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта