Новини
Международният младежки фестивал на изкуствата „Музите” 2021
19.07.2021

За поредна година в Созопол през месец юли 2021 година  се проведе Международният младежки фестивал на изкуствата „Музите“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Созопол 15-ото издание на Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите“, който традиционно се провежда под неин патронаж. Десет дни в две декади в периода 5-15 юли над 1500 участници от 10 държави, включително и българи и представители на български общности в чужбина, показаха своите таланти в различни сфери на изкуствата.

Дипломатическите мисии в България също подкрепят „Музите“ и тази година негов партньор е посолството на Кралство Мароко и Н. Пр. посланикът на Мароко Закия Ел Мидауи. Държавната агенция за българите в чужбина е партньор на фестивала и през тази година успешно подкрепи участието на млади таланти от Украйна, Молдова, Гагаузия. На откриването на първата декада г-н Димитър Владимиров, зам. председател на Държавната агенция за българите в чужбина, поздрави официално председателя на Сдружение „Музите“ г-жа Христина Кръстева и официално ѝ връчи почетен плакет на агенцията по случай 15-годишнината на фестивала.

При официалното закриване на първата декада г-жа Дилайла Михайлова, директор на дирекция „Български общности и информационни дейности“ в агенцията, връчи награди и грамоти за отлично представяне на участващите от българските общности в чужбина.

Отлично се представиха фолклорни ансамбли „Слънчице“ с ръководител Зинаида Димоглова, село Динджилер, Татарбунарски район, Украйна, фолклорен ансамбъл „Изтъркани цървули“ с ръководител Мария Бербат и Светлана Арнаутова от Измаил, Украйна, трио „Бесарабски славеи“, танцов състав Вдъхновение  - Молдова, град Комрат, към Дом  на културата с ръководител : Светлана Сары Владимировна, танцов състав „Грация“, Република Молдова, град Комрат, към Дом на културата,  ансамбъл «ЕВЕЛКИ ОЙУНЖЮЛАР», Образцов  колектив ДК . Комрат, АТО Гагаузия, РМ с ръководители : Соня Бекирска и Илья Минчогло, индивидуални участници в категория народно пеене, инструментал цигулка, кино и изобразително изкуство.

С клипове, макар и от далеч, се включиха фолклорен ансамбъл „Българи“, Мелбърн, Австралия с ръководител Соня Арабаджиева и фолклорен ансамбъл и представители от българската общност към БУ „Васил Левски“ в Ковънтри, Великобритания с директор Боянка Бобева. По традиция Държавната агенция за българите в чужбина излъчи грамота и награда за участници от България като изборът падна върху танцов ансамбъл „Слънце“към 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес".

 Втората декада започна с тържествено откриване като беше отправено поздравление от името на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина проф. д-р Илия Гюдженов. В него той отправи пожелания за успех на талантите от България и света в този уникален фестивал на изкуствата. В рамките на декадата бе открита и традиционната изложба на Държавната агенция за българите в чужбина.  На изложбата бяха експонирани творби на отличени участници в конкурсите за рисунка на ДАБЧ „България в моите мечти". Бяха представени рисунки на деца и младежи от 13 държави като се акцентира върху факта, че конкурсът има 20-годишен юбилей.  Изложбата предизвика огромен интерес и имаше много гости от Украйна и България.

При награждаването на участниците с подаръци и грамоти бяха отличени танцов сьстав Спомен" с ръководител Мария Дундева, с. Главан, Арцизски район, Украйна, вокален ансамбъл „Хубавица“ и танцов състав "Хубавица" с ръководител Мария Тесля; с. Главан, Арцизски район;Украйна. За почетна грамота бе отличена и Катерина Гержик, директор на българо-украински образователен център „МЕДИА“, Украйна и ръководител на най-голямото училище с общо 720 ученици. Грамота и подаръци получиха и театрална група „Мелпомена“ с ръководител Альона Пейкова от град Пловдив.

Фестивалът премина изключително интензивно пропит от приятелска атмосфера, срещи на различни видове изкуства и създаване на нови приятелства между участниците във фестивала в красивия град Созопол, където древност и настояще строят мостове към бъдното.

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта