Новини
Международният фестивал за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“ се проведе в Рим.
15.12.2022

Преди броени дни завърши Международният фестивал за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“, който тази година се проведе в Рим. Тържеството се състоя в Посолството на Република България в италианската столица пред погледите на гости, както от Италия, така и от България.

Събитието се състоя под патронажа на Българското посолство в италианската столица със съдействието на Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ), Българския културен институт и Българското училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим.

В дните на фестивала участваха деца, не само от българските училища в Италия, но и победители от последното лятно издание на фестивала. Изпълнения имаха децата и младежите от италианските певчески школи „Dsound”, „Karin vox” и тази на Ивано Трау – патрон на организацията Fuoriclasse Talent.

На официалната церемония по връчване на наградите от Международния фестивал "Арлекин" в Рим на Н. Пр. Тодор Стоянов бе връчен благодарствен адрес от името на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина  г- жа Райна Манджукова.

„Фестивалът се подкрепя от агенцията от самото му създаване и е забележителен културен форум, който обединява младите българи с афинитет към филмовото изкуство, музиката, и различни други аспекти да творят и учат заедно. Утвърдил се е като престижен и очакван, не само в България, но и по света. Днес деца от българските училища в Рим, учители и директори бяха част от събитието като допринесоха много с работата, всеотдайността и любовта си, “, сподели представител на ИАБЧ в лицето на г-жа Лили Спасова.

Имаше специален акцент "Надежда за Украйна" който се излъчи чрез кратко видео с рисунки и поезия на децата ни в Украйна, които творят златни надежди за мир и красота.

Ето тук може да видите и резултатите от музикалния конкурс на фестивала:

Възрастова група 5-9 години

  1. Дария Стоянова
  2. Ашенца Лорусо
  3. Мила Марини

Възрастова група 10-13 години

  1. Мия Баклаян
  2. Лоренцо Себастиано

3.Мария Сантева

Възрастова група 14-17 години

  1. София Фратанкарджели
  2. София Сузана  Матоне

3.Сара Фатори

Имаше и специална изненада реализирана от деца от българските училища, които представиха рисунки на тема „Защо харесвам Рим?“, които ще останат завинаги част от изданието, защото картините вече са част от архива на фестивала „Арлекин“.

За отразяването на събитието се погрижиха от БГ Свят на БТА, в лицето на г-жа Венета Ненкова, основател на Българското училище в Рим и председател на Културна асоциация „Паралел 43“ в града.

Снимки: Личен архив

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта