Новини
Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите“ през лято 2023
16.07.2023

За поредна година в Созопол през месец юли 2023 година се проведе Международният младежки фестивал на изкуствата „Музите“. Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Созопол 17-ото издание на Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите“, който традиционно се провежда под неин патронаж. Десет дни в две декади в периода 5-15 юли над 2000 участници от различни държави, включително и българи и представители на български общности в чужбина, показаха своите таланти в различни сфери на изкуствата.

На откриването на първата декада г-жа Дилайла Михайлова, зам. изпълнителен директор на ИАБЧ откри и поздрави официално председателя на Сдружение „Музите“ г-жа Христина Кръстева и участниците във фестивала. Отлично се представиха фолклорни ансамбли и театрални групи -Образцов детски танцов ансамбъл „Чудо Дети“, Чадърь лунга, Република Молдова, Образцов танцов ансамбъл „YILDIZLAR“ към Дом на културата, Вулканешти, Република Молдова, Театър „Христо Ботев“ към културен център Цариброд, република Сърбия, Вокален ансамбъл „Приятели“ към Районен дом на културата, г. Тараклия.

Участие взеха и Радио „Усмивка“, Германия и Испания, медиен партньор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, талантливи деца от БУ „Родна реч“, пиано, пеене, рисуване и литература, Париж, Франция, певци от Украйна.

Грамота и подаръци получиха и театрална група „Мелпомена“ с ръководител Альона Пейкова от град Пловдив. Във втората декада се състоя бе открита и традиционната изложба на Изпълнителната агенция за българите в чужбина.  На изложбата бяха експонирани творби на отличени участници в конкурсите за рисунка на ИАБЧ „България в моите мечти". Бяха представени рисунки на деца и младежи от повече от 15 държави като изложбата предизвика огромен интерес и имаше много гости от Украйна и България.

На 7 юли Изпълнителна агенция за българите в чужбина организира среща разговор с поета Анна-Мария Гюзелева в рамките на Международния Фестивал Музите 2023г., която бе част от журито тази година и в препълнена зала пред млади хора от българските общности в чужбина звуча нейната поезия.

По инициатива на ИАБЧ се състоя и вечер в памет на композитора, музикалния продуцент и преподавател, част от международното ни жури в предходни години Кирил Милчев от Норвегия. Излъчи се кратък документален филм в негова памет, който събра овациите на публиката и всички присъстващи в залата. 

При официалното закриване на втората декада на фестивала изпълнителният директор г-жа Райна Манджукова връчи множество отличия и награди на участниците от българските общности в чужбина с грамоти и статуетки, като бяха уважени и талантливи млади хора от България. Фестивалът премина изключително интензивно и приятно в много приятелска атмосфера, изпълнен с множество срещи с различните видове изкуства и създаване на нови приятелства между участниците във фестивала в красивия град Созопол, където древност и настояще строят мостове към бъдното.

Снимки: Архив

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта