Новини
Лятна школа за учители от българската общност в Република Албания
09.08.2023

Изпълнителна агенция за българите в чужбина и Кирило-Методиевски научен център при БАН организираха Лятна школа за учители от българска общност в Република Албания. Школата е реализирана със съдействието на Посолство на Република България в Тирана, Република Албания. Обучителният семинар се проведе в периода 29 юли 2023 г. - 04 август 2023 г. в Творческият дом  на БАН в град Копривщица. За участниците бе подготвена специализирана образователна и културна програма.

В образователната част бяха организирани обучения по български език и лекции по история на България, представени и водени от: проф. Димо Чешмеджиев на тема: “Българите и албанските земи през Средните векове VI – XIV в.“; „ Българите и албанските земи през Османския период XV – XIX в.“ и „Българо-албански културни връзки: славянската писменост по албанските земи“; доц. Ива Трифонова - „История на българския език“ и „Писмените системи на българските земи“; доц. Татяна Илиева, водеше занятията по „Практически български език , ниво А-С“; д-р Елка Златева - „Дигитални образователни ресурси по кирилометодиевистика за учители и ученици“ и „Адаптирани образователни ресурси по български език и българска история за училищата в чужбина“.

Културната програма предвидена за участниците включваше посещение на музеи, къщи музей; културни паметници на Копривщенската архитектура и етнография сред които: Исторически музей „Панагюрище“; „Панагюрското златно съкровище“; Експозицията "Априлско въстание"; Дудекова къща; запознаване с макет на Панагюрска занаятчийска чаршия и Синя Хаджидимитрова къща; Класно училище Св. Св. Кирил и Методий в Копривщица; Музей „Лютова къща“ и други.

Участниците в лятната школа получиха и специализирана литература от фонда на Изпълнителна агенция за българите в чужбина от името на изпълнителния директор на агенцията г-жа Райна Манджукова, връчена им от Александър Иванов, главен експерт в Дирекция „Български общности и информационна дейност“.

Снимки: ИАБЧ

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта