Новини
Летният лагер на талантливи българчета от чужбина в Център "Духовно огледало" - село Бродилово 2023г. място за творчество и срещи с български обичаи и традиции
24.08.2023

В Центъра „Духовно огледало“ с директор Татяна Костадинова изключително успешно се състоя и приключи летният отдих за децата участвали и отличени с първи места в конкурсите на Изпълнителна агенция за българите в чужбина. Доброто настроение и положителните емоции от преживяното все още държат впусналите се в това лятно приключение в сърцето на Странджа, където децата съчетаха почивката с образователни дейности сред чистия планински въздух и се впуснаха в игри на плажа под топлото морско слънце. Летният им отдих беше съчетан с предоставяне на социалната услуга "Обучение за придобиване на умения". Обучение се състоя в три направления: ателие "Приложно изкуство" с преподавател Нели Борисова, школа "Театър" с ръководител Юрий Ангелов и школа "Тенис на корт" с треньор Георги Георгиев. Всяка вечер бе предвидена и младежка дискотека.

В продължение на десет дни в периода от 08 до 17-ти август 2023 г.  децата се отдадоха на заслужена почивка след като представиха и изразиха себе си в творческите конкурси на ИАБЧ. Те изказаха възгледите си по актуалните и важни теми за обществото и имаха възможност да разкажат мнението си пред журналистите отразяващи събитието с надежда за по-добър и спокоен свят, както и да бъдат чути.

В продължение на десет дни младите талантливи българчета от българските общности в чужбина живяха заедно, работиха съвместно, запознаваха се с българската история и с български традиции и обичаи, пяха и танцуваха заедно, играха, развиваха комуникацинни умения и придобиваха умения в сферата на театъра, изобразителното изкуство, спорта. Запознаха се с музейната експозиция в Царево, посетиха храма „Света Богородица“ в Царево, а също и параклиса, срещнаха се с хора на изкуството и слушаха за древните траки и тракийските светилища в района.

Още в първия ден с пристигането, децата успяха да се насладят на българската природа в село Бродилово. Денят бе изключително специален за Ан-Мишел и Дейв-Стивън от българското училище в Париж, които заедно със своите нови приятели от Турция, Франция, Унгария, Украйна, Чешка Република, Гърция, Испания и Великобритания отпразнуваха рождените си дни.

Всеки ден в село Бродилово бе изпълнен с много позитивни емоции и красиви срещи.

На 12 август 2023 г. бе празникът на селото и панагирът в Бродилово се откри с песни на нашите деца от Бесарабия, с Ваня /Иван Иванов/, изключително талантливо дарование, и състав „Звездици“ с художествен ръководител Евгения Шлопак от Украйна.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова връчи и две награди на девойките Девора Константинова от БУ „Иван Станчов“ към Посолството на Република България в Лондон и на Донка Грозева, ученичка от Българското училище в Прага в Чешката Република. Г-жа Райна Манджукова отправи поздрав към живущите в селото и им честити панагира. И се изви Бродиловско хоро и Девора Константинова от БУ "Иван Станчов" дори води и хорото... Пред погледите на любознателните деца се извърши и един много български и традиционен обичай – нестинарството. Децата научиха, че през годините обичаят се определял и запазил, като молитва за здраве и сила, която нестинарите практикуват. Нестинарството...старо наше тайнство, където само избрани  нестинари стъпват на жива жарава и се молят за здраве. През живата жарава нестинарите пренесоха и малки дечица за здраве.

На 13 август се сътоя и Нептуновата вечер, на която децата се запознаха с Цар Нептун и Морската администрация. Една невероятна вечер изпълнена с песни, смях, а и всички присъстващи получиха Кръщелно свидетелство с име на морски обитател. На Царя му мина куция крак, откри в Морската администрация - Царицата си, а всичките им деца обещаха да се погрижат за прическата и цвета на косата, за маникюра и всичко, за да върне блясъка си тя и да изгонят умората на Морската администрация, защото е бляскава царица и майка на всяка морска твар.

На 14 август се проведе екскурзия до Созопол, където децата посетиха няколко музея и се разходиха по малките и красиви улички на китното морско градче.

А на 15 август Голяма Богородица, голям църковен празник за който децата научиха повече от д-р Лилия Старева, фолклорист и философ, приятел на Изпълнителна агенция за българите в чужбина от много години, с която се проведе среща в началото на деня. Тя въведе младите хора в тайнството на празника, в света на Странджа и ролята на народните приказки, разказа и няколко фолклорни стари приказки, носещи мъдростта на народа ни и стремежа  да се обяснят необяснимите неща. Беше вълшебна среща, а вокалната група „Звездици“ изпя песен поздрав специално за нея. Проведе се игра с гатанки и децата имаха възможност да тълкуват български пословици.

Едно от основните послания беше – „Да помниш българино и да се гордееш с българското и историята си, и със силата на духа си се гордей и винаги бъди горд, че си роден в българска земя и в теб кипи силна и свободна душа и дух! „.

В 21.00 часа се започна и със следваща изненада за децата от българските общности в чужбина.  Състоя се красива музикално поетична вечер с изключително чаровната и талантлива Татяна Йотова. Тя е бард поет, композитор и писател. Написала е 17 книги, като една от тях е за Странджа и изчезващите видове, в която има стихове за животни, птици и растения от Странджа. Децата четоха нейни стихове, а тя пя и покори всички. Децата също пяха за нея...И се изви хоро в сърцето на вълшебната планина. Пламена Ерон, директорът на БУ „Родна реч омайна“ в Париж доведе със силата на обичта Таня Йотова при нас.

На 16 август бе големият ден, когато се проведоха турнирът по тенис на корт, изложбата с творенията на младите българи и театралната постановка „Приятелство“ с фрагменти и послания от приказката „Уана. Една морска история” от писателката Лили Спасова. Младите талантливи актьори бяха ръководени от н.а. Юрий Ангелов, ръководител на школа "Театър" в Центъра „Духовно огледало“ в село Бродилово. Пиесата бе съпроведана от песни и танци и представянето ѝ пред публика се състоя на голямата сцена в Читалището на селото в късния следобед като събра овациите на публиката.

За съжаление всяко нещо има и край, на 17 август децата се сбогуваха и поеха на път към дома, но сетивата им, душите им, сърцата им завинаги бяха белязани от красотата и уникалната природа на Странджа, вдъхновени от силата на Центъра „Духовно огледало“ в село Бродилово, където имаха възможност не просто да творят и разгърнат най-доброто от себе си, а да създадат нови приятелства, да открият нови хоризонти и да почувстват с още по-голяма сила връзката си със своята Родина България.

Снимки: Лили Спасова, Пламена Ерон, Сдружение „Духовно огледало“, Елена Божкова и  други.

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта