Новини
Културното дружество Дания – България в гр. Орхус, с тържествено събитие по повод 3-ти март
08.03.2023

На 24 февруари в Културното дружество Дания – България в гр. Орхус се проведе тържествено събитие по повод отбелязването на Националния празник 3 март.

На тържеството присъстваха посланикът на Република България в Кралство Дания г-н Светлан Стоев и г-жа Надя Велева, консул в българското посолство в Копенхаген, членове на Културното дружество, сънародници, живеещи в района на Централна и Северна Ютландия, както и датски гости, свързани с България.

Посланикът г-н Стоев се обърна към присъстващите гости с кратко приветствие, в което отбеляза, че българската общност в Дания представя страната ни ежедневно, по начина, по който те се изявяват в професионален, творчески и личен аспект. Той разказа и за още едно българско училище, което е било открито на полуостров Ютланд през изминалата година, което се явява важен акт за съхранението на българския дух и писменост сред младото поколение.

Официалното тържество бе водено от почетния консул на България в Дания, г-н Михаил Делчев. В програмата бяха предвидени: кратък рецитал по стихове на Иван Вазов и Атанас Делчев, подготвен от учениците на българския учебен център “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Орхус, изпълнение на български хора и народни песни от датските музиканти Симон Леунбах и Лоте от формация „Балкан транзит“. За всички гости бе разиграна и томбола с подаръци, както и викторина с въпроси, свързани с освобождението на България.

Дългогодишният преводач на българска литература в Дания и почетен представител на Културното дружество, г-жа Хеле Далгор прочете разказа „Старецът и ябълката“ от книгата „Всичките наши тела“ на известния български писател Георги Господинов. Част от неговото творчеството е преведено на датски език именно от г-жа Хеле Далгор.

Снимки: Културното дружество Дания

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта