Новини
Културен мост Брюксел – Айндховен
30.11.2023

На 19 ноември 2023 в Айндховен, Нидерландия се проведе Есенният културен фестивал, организиран от The Latin American Center for Orientation C.L.O, с подкрепата на община Айндховен. По време на събитието имаше щандове на организации, които представиха своята национална култура и ястия от традиционната си кухня, а на сцената се изявихагрупи от цял свят. 

По специална покана на „Български Хъб Айндховен“ в събитието взе участие и фолклорната формация „Булгапея“, Брюксел. Като гости на Фестивала на българската книга в белгийската столица през пролетта, председателите на Хъба, очаровани от магията на българската музика, решават да споделят тази емоция и с многонационалната публика на Есенния фестивал. 

Фолклорната формация „Булгапея“ е основана през пролетта на 2019 г. Няколко живеещи в Брюксел дами, водени от любовта към българския фолклор и силата на корените си, решават да създадат свое творческо кътче, където тази любов да намира изява. Това е първата по рода си подобна група в Белгия, за която бързо се разчува, и поканите за участия не закъсняват. В репертоара им има песни от всички фолклорни области на България, за да може публиката максимално да се докосне до богатството от ритми и звучене на българската народна музика. 

Фестивалът в Айндховен е втората международна изява на формацията след успешното представяне „На мегдана на другата България“ в Прага през юни 2023. 

За публиката в Нидерландия дамите изпълниха разработки на Филип Кутев, на Петър Льондев, на Атанас Илиев и др. „Голямата част от чуждата публика вече знаеше или поне беше чувала за феномена български песенен фолклор. Това разбрах от многото споделяния и поздравления, които дойдоха да ни поднесат хората след като приключихме. За тях това е друг свят, който ги вълнува по един различен начин, дори без да разбират за какво се пее. Ние се бяхме подготвили с разказ за всяка песен, за да имат представа все пак от сюжета. Имаше и български гости, които плакаха и се смяха на различните песни. За тях това си беше едно малко пътуване до родината“ - разказа ръководителката на формацията Надежда Николова.

Информацията е изпратена от Анета Тодорова, „Орфеус“ – Брюксел

Снимки: Интернет

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта