Новини
Концерт в Пловдив за българите завърнали се в родината
08.12.2022

Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ), която се занимава с покровителството на българските общности по света организира концерт в подкрепа на завърналите се наши сънародници в родината.

Той се проведе в първия уикенд на месец декември в културната ни столица Пловдив в една от големите зали в града. Събитието бе реализирано съвместно и с подкрепата на Центърът на бесарабските българи в България (ЦБББ).

В проекта взе участие и една от най-големите европейски плотформи за дигитализация, набиране и подбор на квалифицирани кадри в чужбина, която дава възможност за бъдеще на българите зад граница да се завърнат в родината си и да започнат работа спрямо техните индивидуални нужди и желания.

В концерта специално участие взе тазгодищната участничка от популярното предаване за музикални таланти „Гласът на България“ - Мария-Магдалена. Тя е на 31 години и е от София, но живее във Виена вече почти 10 години. Тя е ярък представител на общностите ни зад граница и с радост подкрепя инициативи и вдъхновяващи каузи, като този концерт. От агенцията сме благодарни, че има толкова талантливи българи, с които можем да се горедеем и да са част от проектите на ИАБЧ. В концерта участваха и изпълнители от Украйна и Молдова, сред които и популярният  певец – Жека Баянист, който, освен със своите вокални изяви, е известен в Европа и като продуцент, композитор и музикант. Освен всички свои занимания той планира и бъдещото си професионално развитие на територията на страната ни.

Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) споделя радостта си, че е в помощ на българите зад граница и може да допринася за решаването на проблема с интеграцията в страната като дава възможност за реализация на територията на България за всички онези, които поради една или друга причина не са на родна земя, но носят България в сърцата си и са горди със своята национална принадлежност.

Сред официалните гости на събитието бяха: г-жа Елисавета Белобрадова – народен представител и заместник-председател на Комисията по политиките за българите извън страната; г-н Ашот Казарян – от дирекция „БО и ИД“ на ИАБЧ; г-н Валери Иванов – представител на ЦБББ, както и гости от бизнеса.

Всички те се насладиха на хубаво бесарабско вино под звуците на любимата музика изпълнена и представена на сцената на събитието от професионалните гост-изпълнители.

Концертът е само малка част от програмата за адаптация, подкрепа и рализация на българите от общностите ни по света, които мечтаят да се завърнат в България, все още се чудят дали да го направят или вече са го сторили и са щастливи, че са значима и важна част от живота, развитието и просперитета на страната ни.

Снимки: Личен Архив на ИАБЧ


 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта