Новини
Концерт посветен на Дора Пеячевич в Румъния
22.11.2023

Преди броени дни се проведе концертът посветен на 100-годишнината от смъртта на хърватската композиторка Дора Пеячевич в Тимишоара, Румъния.  

Дора Пеячевич е австроунгарска композиторка, потомка на знатния хърватски род Пеячевичи, които са от български произход и са потомци на бежанци от Чипровци, заселени в Хабсбургската империя след разгрома на въстанието през 1688 г. Оставила е значителен каталог от 58 творби (106 песни), най-вече в късен романтичен стил, включително песни, фортепианни произведения, камерна музика, както и няколко произведения за голям оркестър, симфония във фа-диез минор, първата в хърватската музика. Нейният живот е предмет на хърватския биографичен филм “Графиня Дора” (1993), с режисьор Звонимир Беркович и в главните роли са Алма Прица и Раде Шербеджия, а във филма е използвана нейната музика.

Събитието е организирано в нейна памет от Съюза на банатските българи и се провежда в рамките на културните събития, осъществени през тази година по повод избирането на град Тимишоара за „Културна столица на Европа“. Инициативата бе подкрепена и от почетния консул на Република България в Тимишоара и депутат на българското малцинство в румънския парламент Георги Наков.

Концертът се проведе в залата на Музея на Сръбската Православна църква в Тимишоара. На събитието присъстваха представители на Посолството на България в Румъния и от главните институции в Тимишоара, както и любители на класическата романтична музика от българското банатско малцинство и румънски гости.

В концертната програма участие взеха сопраното Елена Дойчева-Драгомир и пианиста с международна кариера, живеещ и работещ от години в Тунис, Тодор Петров. И двамата са възпитаници на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в София. В програмата на концерт-рецитала бяха включени 31 песни за глас и пиано, които обхващат изцяло целия творчески песенен период на Дора Пеячевич. Различните цикли включваха песни в романтичен, додекафоничен стил и такива с хърватски фолклорни мотиви, написани по стихове на хърватски и немски поети.

Снимки: БТА

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта