Новини
Конкурси 2021 г.
30.07.2021

Провеждане на тържествена церемония

под патронажа на Вицепрезидента на Република България

за награждаване на лауреатите от конкурсите

на Държавната агенция за българите в чужбина

за деца и юноши от българските общности по света

на тема: „Българите – единни, свободни, достойни“

 

На 29 юли (четвъртък) в гр. София, в Сити Марк Арт Центъра, под патронажа на Вицепрезидента на Република България бе проведена тържествена церемония за награждаване на отличените участници в ежегодните издания на творческите конкурси за деца от българските общности по света:

  • Литературен конкурс „Стефан Гечев“  –  25-то издание;
  • Конкурс по рисуване „България в моите мечти“  –  20-то издание;
  • Конкурс по пеене „Любка Рондова“  –  12-то издание.

Сред официалните лица, които присъстваха на събитието бяха Вицепрезидентът на Република България - г-жа Илияна Йотова, г-жа Надя Младенова - началник на кабинета на вицепрезидента; г-жа Снежана Йовева-Димитрова - директор на Държавния културен институт при МВнР; г-н Злати Кацарски – началник отдел в дирекция „Америка“; г-жа Марияна Бояджиева от дирекция „Двустранно европейско сътрудничество“ при МВнР; г-жа Наталия Михалевска - директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ при МОН; г-жа Слава Иванова - Изпълнителен директор на НДФ „13 века България“; г-жа Снежана Тодорова - председател на УС на Съюза на българските журналисти и др.

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина, проф. д-р Илия Гюдженов изказа приветствено слово за откриване на церемонията, в което пожела на участниците в конкурсите бъдещи творчески успехи в областта на изкуството и културата.  

Г-жа Илияна Йотова, Вицепрезидент на Република България, в своето приветствие към присъстващите гости на церемонията, изрази задоволството си от успешното партньорство с Агенцията по отношение на  българските общности в чужбина, като подчерта важността на подобни творчески проекти, които Агенцията организира за българите по света.

Координаторите на трите конкурса последователно представиха тазгодишните издания и изразиха своите благодарности, както към участниците в тях, така и към професионалната дейност на членовете на комисиите, прегледали повече от 600 литературни и художествени творби и музикални изпълнения.

На сцената пяха следните отличени участници:

  • Гергана Тихомирова Петрова от ПБНУ „Св. Иван Рилски“, Палма де Майорка, Испания, отличена с втора награда в първа възрастова група;
  • Александра Ружинска от БНУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Памплона, Испания, отличена с трета награда във втора възрастова група;
  • Габриела Кунева от БНУ „Н. Вапцаров“, Никозия, Кипър, отличена с първа награда във втора възрастова група.

Пред публиката бе прожектиран мултимедиен музикално-поетичен спектакъл, направен изцяло с творби на отличените участници в трите детски конкурса на Агенцията – литературен, по пеене и по рисуване.

Наградите на присъстващите деца и техните ръководители бяха връчени лично от Вицепрезидента.

Цялата церемония може да бъде гледана на YouTube-канала на Агенцията чрез следния линк: https://www.youtube.com/watch?v=DUU_Xct77wg  

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта