Новини
КОНКУРС ПО ЧЕТЕНЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, МАНХАЙМ 2019
18.06.2019

В Манхайм, Германия се проведе Трети междуучилищен конкурс по четене на български език „Аз Буки Веди”. Негова основна цел е изграждането, развитието и мотивирането на умения за четене в децата от българската диаспора. 

След Кьолн и Мюнстер, Манхайм сега бе домакин на престижната инициатива. Тази година конкурсът беше организиран от БНУ „Д-р Петър Берон“ към Българското дружество за насърчаване на образованието и културата, Манхайм.

По традиция проявата се осъществява в партньорство с Държавна агенция за българите в чужбина. През 2019 тя се реализира и под патронажа на Генералния консул на България в Мюнхен Драгомир Димитров.

Конкурсът по четене „Аз Буки Веди“ е родителска инициатива. Възникнал и осъществен е за първи път през учебната 2010/2011 г. в БНУ „Аз Буки Веди“ - Кьолн.

Конкурсът е отворен за участие в него на ученици от български произход, посещаващи български  неделни училища на територията на страните в Европа.   

Конкурсната програма предложи  изявяване на ученици в две категории – първокласници и второкласници. Техните умения бяха оценени от жури.

През 2019 в конкурса взеха участие 38 деца от 16 училища от различни градове на Германия, както и от Париж, Лондон, Будапеща и Рим.

Генералният консул в Мюнхен връчи награди на тазгодишните победители - Цар и Царица на буквите  за първи и втори клас. Раздаде и поощрителни награди, най-вече книги.

Държавна агенция за българите в чужбина отличи най-силно изявилите се. Изпрати и детски книжки на участниците за български възрожденци, просветители, писатели…

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта