Новини
Конференция: "Успелите българи в чужбина - за каузата в България"
16.12.2019

ДАБЧ: Българите в чужбина са голям потенциал за България

„Имаме нужда от знанията на успелите българи“, това зяви вицепремиерът по икономическата и географска политика Марияна Николова по време на конференция на тема „Успелите българи в чужбина – за каузата „България“.

По думите й форумът трябва да набележи мерките, които държавата да предприеме за намаляване на административната тежест и да даде възможност за още по- добра комуникация между институциите и българите в чужбина.

„Да се пази българщината в съвременните условия на глобализация изисква усилия, сила на духа и постоянна борба. Българите в чужбина са със силен дух и са генератор на идеи, които допринасят за каузата „България“, подчерта председателят на държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров. По думите му с реализацията си и успехите, които постигат зад граница, всички българи работят за добрия имидж на страната ни.

„Младите хора са бъдещето на всяка страна и тенденцията те да бъдат привличани с цел завръщане и развитие в Родината е приоритет с огромна значимост. Оценяването на техните качества и умения е именно една такава тенденция. Да виждат условия за развитие в България е повече от възможност, това е капитал за страната ни“, каза още председателят на ДАБЧ.

Председателят на движението за обновление на българските региони и общини (Д.О.Б.Р.О) Светослав Спасов потвърди готовността на българското правителство да помага.  По думите му българите в чужбина са най-големият „чуждестранен“ инвеститор в страната.

Този капитал трябва да се развива, да става по-ефективен, защото това са инвестиции директно в потреблението на страната, допълни Мирослав Богданцалиев, изпълнителен директор на IBA Bulgaria, първата глобална бизнес мрежа на българската диаспора.

Форумът събра десетки успели българи от страната и чужбина. Целта на конференцията е да се създаде мрежа от експерти, които да работят въру Визията на България през следващото десетилетие.

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта