Новини
Комодоро Ривадавия - националната столица на чуждестранните общности
08.09.2023

От 1949 година „Националният ден на имигрантите“ се отбелязва на 4 септември в чест на деня, в който през 1812 г. Първият триумвират подписва първия указ, насърчаващ приемането в нашата страна на „лица от всички нации и техните семейства, които желаят да установят своето местоживеене на територията“.

Всяка година от 1989 г. през първата седмица на септември се провежда Гастрономическият панаир на общностите. В продължение на три дни, петък, събота и неделя на сцената различните танцови групи представят типични танци за всяка страна, която е част от Федерацията на чуждестранните общности на Комодоро Ривадавия. На щандовете на всяка общност се приготвят типични ястия по традиционен начин с оригинални рецепти, донесени и наследени от всяко семейство потомци на имигранти.

Българската асоциация „Св.св. Кирил и Методий“ от Комодоро Ривадавия участва от самото начало и е призната за своите изящни баници, кисело зеле, кюфтета, щрудели, баклави и много други, направени изцяло на ръка и в домашни условия. А танцовият състав „Кирилчета“ и вокално-музикалната формация „Орфей“ заслепяват с превъзходството на своите танци, собственоръчно изработени характерни носии, хорово пеене и музика с автентични български инструменти: гайда, тъпан, кавал и гъдулка.

Снимки: Asociación Búlgara

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта