Новини
Книгата „От Кипровец до Винга“ с две представяния в с. Асеново и Монтана
03.11.2023

В деня на народните будители – 1-ви ноември авторът Александър Лавров направи представяне на книгата си „От Кипровец до Винга“ разказваща историята на банатските българи. В заселеното с преселници от Винга – Банат; потомци на банатски българи, завърнали се в България село Асеново, област Плевен се проведе и първото от двете представяния на книгата, която е издание на Изпълнителна агенция за българите в чужбина. Първото официално представяне на книгата бе в СУ "Климент Охридски" в София. 

Празничният ден започна с отслужването на света литургия в Католическата църква в селото „Св. Тройца“ по случай деня, в който католическата общност отбелязва деня на всички светии. Представянето се проведе в Читалище „Петър Парчевич“ 1927. Домакините на събитието представиха пред аудиторията и проекта „Аз, въздействам“ свързан с работата на читалищата в България. По случай празника на народните будители от присъстващите в залата бяха наградени и учители от селото. На събитието присъства и референтът за Република Румъния в Изпълнителна агенция за българите в чужбина Ива Крумова. 

Като продължение на честванията по случай Деня на народните будители, на 2-ри ноември се проведе второто представяне пред публика на книгата на Александър Лавров „ От Кипровец до Винга“, което бе в град Монтана. Инициатор на представянето в града е председателят на местното краеведческо дружество Стефан Стефанов, съгласувано с експерт Нели Василева от отдел „Култура“ към община Монтана. Домакин на представянето бе Регионалният исторически музей Монтана с директор доц. д-р Ваня Георгиева. Мястото на провеждане бе избрано именно заради землячествата на преселниците от бунтовните през 1688 г. селища Чипровци, Копиловци и Железна.

 Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта