Новини
Изпълнителният директор връчи награди на отличените участници в конкурсите на ИАБЧ
08.08.2023

Българчета от 12 страни, участвали в трите конкурса на Изпълнителната агенция за българите в чужбина – литературния „Стефан Гечев“; за рисуване „България в моите мечти” и по пеене „Любка Рондова“ – получиха своите отличия на 07 август 2023 г. в Националния Дворец на децата в София.

Преди да бъдат връчени дългоочакваните награди с приветствени думи към присъстващите се обърнаха директорът на Националния дворец на децата г-жа Татяна Досева и Изпълнителният директор на нашата агенция г-жа Райна Манджукова, която прочете поздравителен адрес от името на Вицепрезидента на Република България – г-жа Илияна Йотова.

Творбите ви, мили бъдещи писатели, художници и певци, са най-ценната награда за вашите учители и гордост за родителите ви, за всички българи в и извън пределите на Родината“ – пише госпожа Йотова, обръщайки се към главните герои на събитието – децата.

Гостите на тържеството можаха да разгледат отличените творби от конкурса за рисунка, а наградени в конкурса „Любка Рондова“ представиха изпълненията си в концертната програма, която по традиция е част от церемонията.

Талантливата Ан-Мишел Ерон от Паариж изсвири на роял пиеса на композитора Кирил Милчев; Валерия Будаи от Училището за родна реч в Будапеща ни усмихна с песента „Усмивка“; а изпълнението на 8-годишния Иван Иванов от с. Чийшия, Украйна, на „Прочуло се малко момче“ за малко да накара гостите в залата да заиграят хоро. Ансамбъл „Звездици“ от Българско неделно училище „Родолюбие“, Болград, Украйна, които изпълниха песента „Седнала е Гинка“, впечатлиха присъстващите с професионализъм и прецизност.

Акцент в тазгодишното издание на конкурсите бе темата за мира и Специална награда в тази категория бе връчена на Екатерина Баркова от с. Суворово, Украйна. Нейният клип „Отменете войната“ дълбоко трогна присъстващите, които почетоха паметта на жертвите в Украйна с минута мълчание. „Нито едно дете на планетата не трябва да преживява такива неща“ – това бе посланието на Екатерина и то безспорно достигна до сърцата на всички.

А носителката на Гран При, 5-годишната Варвара Трендафилова успя да разведри обстановката и да постави заключителния радостен акорд на празника с изпълнението си на „Хайде всички за ръчици, да играем ръченица“. Освен традиционната статуетка, малката Варя отнесе и огромно плюшено мече, определено по-голямо от нея!

25-ма от индивидуалните носители на първите места заминаха за 10 дневен образователен лагер в с. Бродилово, а за ансамблите предвидихме възможности за участие в инициативи на агенцията, които ще се проведат в оставащите месеци от календарната година и ще продължат и през новата.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта