Новини
Изложба в Папенбург представя дипломатически грами, снимки и писма
13.11.2023

Немският град Папенбург на 8 ноември 2023 г. бе домакин на официалното откриване на документалната изложба „Пуснете народа Ми да мине“. Инициативата е свързана с 80-тата годишнина от Спасяването на българските евреи през Втората световна война и е част от програмата на Министерство на Външните работи и културния календар на община Папенбург.

Цялостната идея за реализирането на проекта е да се отбележи изключително важната роля на българската държава за спасяването на търсещите спасението евреи от Европа през т. нар. “български коридор”, както и всички 50 000 български евреи от територията на България по времето на Втората Световна Война.

В изложбата са включени дипломатически грами, снимки, писма, паспорти и емигрантски сертификати, открити в Политическия архив на Министерство на Външните работи – Берлин, Централен хесенски архив – Висбаден, Централен ционистки архив – Йерусалим и Архива на Международния Червен кръст – Женева. Изложбата представя в обобщен вид ролята на българските държавни институции в спасението на евреи – чужди поданици, по време на транзита за Палестина през т. нар. „български коридор“.

На събитието присъстваха политици, ученици и учители от община Папенберг, които имаха възможност да зададат въпроси, свързани с българското участие във Втората световна война, към организаторите на събитието, а именно Немско-българско сдружение „Огнище“ и Независимото историческо дружество.

Всички желаещи да разгледат документалната изложба “Пуснете народа Ми да мине” на немски език, имат възможността до края на месец ноември 2023 да го направят след предварително записване на мейла и телефона на HÖB Papenburg.

Снимки: Немско-българско сдружение „Огнище“ / Еurochicago.com

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта