Новини
Изложба, посветена на естетическия завет на народите представя: костюми, накити и яйца
12.04.2023

В духа на предстоящите Великденски празници се състоя откриването на изложбата „Естетическият завет на народите“ на д-р Ваня Велкова в Регионалния етнографски музей в Пловдив. Представени бяха традиционни костюми, накити и яйца от частната ѝ колекция както и нейната двуезична немско-българска книга-каталог „Яйцето“. Книгата е луксозно цветно издание, което цели да запознае читателя с феномена „Яйце“ и огромното разнообразие на яйца от 60 страни на 6 континента. 

Д-р Ваня Велкова е родена в Пловдив и в продължение на над 25 години живее и работи в Германия. Тя е доктор по психология, преподавател, лицензиран експерт по „Международен етикет и протокол“, публицист, колекционер и изследовател. Тя е и инициатор и създател на Българското училище в Хамбург, негов първи директор и учител, както и един от основателите на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя е изследовател удостоена с редица награди, сред които и конкурсът на Изпълнителна агенция за българите в чужбина „Българка на годината“, в който тя взима отличието през 2016-та година.

На изложбата бяха представени експонати от Етиопия, Уганда, Оман, Германия, Колумбия, Нигер, Сенегал, Браг на слоновата кост, Буркина Фасо, Индия, Сингапур, Танзания, Пакистан, България, както и от още много различни страни по света.  

Събитието бе уважено от изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова, както и от гости, приятели и познати на д-р Велкова от цялата страна.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта