Новини
Изложба по повод отбелязването на 25 годишнината от създаването на концепцията „Falmis – Uvec falim”
27.01.2023

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографки музей при Българската академия на науките и Дружество на банатските българи в България – „Фалмис“ представиха изложбата „Българите в Румъния. Културно наследство от фонда на Националния етнографски музей“.

Откриването на изложбата, която се реализира с покрепата на Изпълнителна агенция за българите в чужбина беше първото събитие от петдневната програма посветена на отбелязването на 25 годишнината от създаването на концепцията „Falmis – Uvec falim”, куратор бе гл. ас. д-р Елена Водинчар. Началото на концепцията е дадено през 1998 г. с отпечатването на първия брой на бюлетин със същото име. Това е традиционен поздрав на банатските българи, идващ от приветствието между католици, а именно: „Хвален да бъде Исус Христос“ и отговорът: „Винаги да бъде хвален“.

Началото на събитието започна с танцова програма, както и с представянето на книгата на Габриела Миту - Булареану – „Portul popular din Cioplea si Popesti Leordeni”. Изданието е посветено на народните носии на трите големи български общности – павликяните от Букурещ; банатските българи и българите католици от Северна България. Представена бе и колекцията от стари архивни снимки и пощенски картички на Виктор Кочуба от с. Винга, Банат, Румъния, както и снимики на известния банатски фотограф от с. Винга – Франциск Братулов. Сред специалните гости на събитието бе и председателя на Съюза на банатските българи в Румъния, филиал Винга – г-н Адриан Косилков.

В следващите дни се проведе литургия в Католическата енория „Свети Йосиф“, както и научна конференция на тема: „Банатските българи – културно наследство, език и литература“. Своите приветствия, към всички присъстващи дадоха: проф. д-р Владимир Пенчев – директор на ИЕФЕМ – БАН;  г-н Васил Николов - съветник на Председателя на БАН; г-жа Ива Крумова – представител на Изпълнителна агенция за българите в чужбина и референт за Румъния и г-жа Светлана Караджова – председател на Дружеството на банатските българи в България – „Фалмис“. На конференцията се засегнаха теми свързани с историческото и литературното минало на банатските българи; такива за недоразказаната историята на бантаските българи в Румъния; за архивът на конгрегацията и българската история; за чипровския потомък, духовник, общественик и книжовник – Исидор - Антон Делин. Също и теми свързани с лексикални данни за приемственост между българите католици в Банат и българите католици в южните български земи; семиотични трансформации на литературното от каноничната кореспонденция към културната комуникация при банатските българи, както и теми свързани с образованието, идентичността и културното наследство.

В следващите дни ще се проведе и концертът „Falmis и приятели“, като специално участие в него ще вземат ансамблите „Фалмис“ – София  и „Palucenka” – Стар Бешенов, Румъния, певицата Мария Мунтян; танцовата формация „Нова Генерация“- Кюстендил; Формация „Громь Падина“ – София и други.

Снимки: ИАБЧ

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта