Новини
Изложба „EQUILIBRIUM/РАВНОВЕСИЕ: лирично и експресивно“
08.07.2021

Държавната агенция за българите в чужбина като институционален партньор на Държавен културен институт към Министъра на външните работи отправя покана за изложбата „EQUILIBRIUM/РАВНОВЕСИЕ: лирично и експресивно“.

ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС И РИСУНКИ НА ВАСИЛЕН ВАСЕВСКИ И АЛЕКСАНДЪР ТЕЛАЛИМ

21 юли - 20 август, 2021

Откриване: 20 юли, 19 ч. от професор Чавдар Попов

Триъгълна кула на Сердика

София, бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 16

Изложбата „EQUILIBRIUM/РАВНОВЕСИЕ: лирично и експресивно“ обединява живопис, акварели и рисунки на двама български автори, които развиват творческия си потенциал у нас, но и в  чужбина – Василен Васевски и Александър Телалим. Художествените стилове на творците са близки в това, че и двамата са достигнали по свой начин до идеята за баланс: EQUILIBRIUM (Василен Васевски) и РАВНОВЕСИЕ (Александър Телалим), а различията между техните творчески възгледи са отразени в противопоставянето "лирично и експресивно", формулирано във втората част на заглавието на изложбата. Заглавието обединява вътрешните търсения на двамата художници, но и тяхното външно представяне в идеята за постигане на баланс между родината и света.

Василен Васевски се занимава с живопис повече от 30 години, от които 20 г. живее и работи в Чикаго, САЩ. Там той е преподавател по рисуване във Факултета по изобразителни изкуства на Харолд Вашингтон Колидж и активен участник в живота на българската общност в града.

През 1997 г. завършва Националната художествена академия в София със специалност „Живопис“, а през 2003 г. Индиана – Пардю Юнивърсити, Форт Уейн, САЩ, със специалност „Комерсиални изкуства“. Участвал е в множество изложби в различни галерии и музеи в САЩ, Холандия и България, една от които в Националната художествена галерия в София, 2012 г. Носител е на няколко награди, между които наградата на Съвета за изкуство на щата Илинойс (2009 г., 2007 г.) и наградата на Гилдията на художниците на Скоки, САЩ (2013 г.).

Александър Телалим е българин от украинската част на Бесарабия. През 1995 г. се премества да живee в България, където завършва "Стенопис" в Националната художествена академия.

Един от много добрите български акварелисти, неведнъж представя изкуството на България и пред света. Художник с широк творчески диапазон, като изкуството му се възприема за своеобразен мост между двете култури - на Изтока и Запада. Създава уникален синтез на източна и западна калиграфия, както и уникална авторска техника "витражен акварел".

 

за информация - https://www.facebook.com/events/130717209182692?ref=newsfeed

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта