Новини
IX Международен Кино и ТВ фестивал "Cлавянска Приказка" 2021
05.09.2021

 От 10 до 13 септември 2021 г.  в гр. София се провежда деветото издание на традиционния Международен кино и ТВ фестивал „Славянска приказка“. Деветото издание на фестивала се провежда в РКИЦ в София, входът е свободен за всички, които желаят да гледат филмите в програмата.

Президент на фестивала „Славянска приказка“ е Димитър Димитров – академик на БАНИ, общественик и кино творец професор и доктор на изкуствоведението, а  генерален директор е  телевизионната журналистка и продуцент Елена Табанова – Димитрова, член-кореспондент на БАНИ .

За поредна година Държавната агениця за българите в чужбина подкрепя този красив фестивал обединяващ хората от сферата на киноизкуството и всички любители на стойностни и красиви документални,  игрални и детски филми.

В конкурсната програма  участват повече от 50 филма от 15 страни. И през тази година Държавната агенция за българите в чужбина съумя да привлече талантливи и млади хора от българската диаспора в чужбина, които да се включат със свои филми.

В конкурсната програма успешно бяха привлечени за участие филм за историята на българите в Крим, който е отличен с голяма награда в Русия.  Филмът "Кримските българи“  стана победител във  Всероссийския конкурс  "Федерация" в номинации "Моя страна". В  конкурсната програма взема и участие филм на наша сънародничка от  Украйна, „Жълтите павета“. Една кратка документална история, която докосва сърцето на зрителя.

Фестивалът „Славянска приказка“  е подкрепен от Държавната агенция за българите в чужбина и вярваме, че и през това издание ще блеснат нови имена на победители и носители на награди в международния конкурс, а публиката ще види интересни нови филми.

Почетен председател на Международното жури тази година отново е филмовият  режисьор, продуцент и сценарист - професор Ю Сяоган (Китай), но тъй като той няма да присъства по време на фестивала тук в София, Международното жури ще се председателства от известния български филмов режисьор и оператор Иван Тонев. Председател на комисията по подбора на филми е Димитър Кабаиванов (България), а  членове на журито тази година ще бъдат професор Тодор Недев (България), Стефан Илиев - композитор (България), Ефемия Фард - кинорежисьор (България), носителят на много международни награди, Емелиян Динов - кинорежисьор и оператор (България) и други.  

Фестивалът ще бъде закрит на 13 септември от 18.30 часа в Голямата зала на РКИЦ като тогава ще бъдат обявени и наградените филми, участващи в него.

 

Снимковият материал е предоставен от организаторите.

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта