Новини
Иван Ненов и Димитрий Терзи получиха златните отличия на Изпълнителна агенция за българите в чужбина
16.02.2024

Основния повод за пътуването на г-жа Райна Манджукова до Одеса (Украйна) беше честването на двама заслужили българи по случай техният 80 годишен юбилей. Иван Георгиевич Ненов – заслужил български писател, дипломат и журналист навърши своите 80 години на 7-ми януари, а директорът на Българския културен център в Одеса г-н Димитрий Терзи – на 16 февруари. Отбелязването на тези значими годишнини бе съчетано с празника, посветен на Трифон Зарезан, за който в Българския културен център бе поканен Ансамбъл „Гердан“ от село Виноградовка (Бургуджи) Арцизски район.

Събитието беше изключително трогващо. Юбилярите освен най-високата награда на Изпълнителна агенция за българите в чужбина – златни значки, получиха отличия както от Генералното Консулство на Република България в Одеса; от Асоциацията на българите в Украйна, от Съюза на журналистите в Одеса, а също и от Военноморската академия, в която г-н Иван Георгиевич Ненов преподава и до днес въпреки преклонната си възраст.

В словото си г-жа Райна Манджукова подчерта значимостта на факта, че сънародниците ни в условия на военно положение в Украйна имат силите и желанието да развиват и българската култура. В края на великолепния концерт изнесен от ансамбъл „Гердан“ г-жа Райна Манджукова ги покани да представят Бесарабия на бъдещото честване на Деня на бесарабските българи на 29 октомври в София, България.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта