Новини
История, спорт и изкуство в „Олимпиада Левски - 2023“ в Чикаго
06.02.2023

По повод 150 години от безсмъртния подвиг на Васил Левски културен център „Магура“ организира „Олимпиада Левски - 2023“ в Чикаго. Събитието се провежда с участието на децата от българските училища и клубове в Чикаго за 17-та поредна година. Инициативата зачпочва през 2006-та от Българо-американски център за културно наследство (БАЦКН) и продължава без прекъсване с обединения културен център „Магура”.

Събитието са реализира с подкрепата на Изпълнителна агенция за българите в чужбина; Генералното консулство, Чикаго; Национален музей „Васил Левски“ в Карлово и Министерството на образованието и науката. Олимпиадата ще премине под мотото: „ИСТОРИЯ, СПОРТ И ИЗКУСТВО“ и е с методичното съдействие на училище „Джон Атанасов”.

През годините проектът се е доказал, като желано и търсено събитие сред децата от българските училища в Чикаго. Те ще могат да научат повече за живота и делото на Васил Левски да рецитират, да пеят, да танцуват и да спортуват.

В официалната част от програмата на събитието ще вземат участие деца от българските училища; Танцова формация към ансамбъл „Хоро“ с ръководител г-жа Иринка Гочева; Фолклорна група към МБУ с ръководител г-жа София Богоева и „Роял Академия“ за танци и гимнастика на г-жа Беатрис Минева.

Олимпиадата ще бъде придружена от изложба с рисунки на децата в Чикаго на тема „Васил Левски и България“, подбрана и аранжирана от г-жа Кина Бъговска - художник и преподавател в училище „Джон Атанасов”. Към заниманията за децата ще бъде включен и еднометров пъзел с картата на България, който учениците ще трябва да подредят на земята по време на спортните игри. Участниците ще имат и възможността да се включат във викторина, посветена на живота и делото на Васил Левски, изготвена от г-жа Камелия Попова - преподавател и историк.

Спортната част ще бъде открита от г-н Станислав Станимиров - директор към културен център „Магура“, спортен треньор и координатор на игрите. Заниманията ще включват игра с топка, бягане с препятствия и прескачане на височина – „Лъвски скок“, а за всеки участник в спортните игри ще има медал с образа на Васил Левски.

Президентът на Олимпийски комитет „Васил Левски“ – г-н Николай Василев също ще асистира по време на спортните игри с награждаването на децата, а госпожа Надя Желязкова - Президент на културен център „Магура“ ще раздаде грамоти и подаръци на участниците, осигурени от Национален музей „Васил Левски“ в Карлово и Изпълнителната агенция за българите в чужбина. 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта