Новини
Инициативи по случай 24 Май - Денят на българската писменост и култура
23.05.2018

Относно: Първи национален ученически фестивал на поетичния театър

           

            В периода на 19 – 21 май 2018 г. в гр. Русе се проведе Първият национален ученически фестивал на поетичния театър „Борба и обич“  под патронажа на вицепремиера на Република България и министър на отбраната, г-н Красимир Каракачанов. Фестивалът е посветен на Деня на българската писменост и култура – 24 май. Основна подкрепа на инициативата оказаха председателят на  Държавната агенция за българите в чужбина, г-н Петър Харалампиев и министърът на образованието и науката, г-н Красимир Вълчев. В този първи по рода си ученически форум в България към българските участници се присъединиха и творчески колективи от българските исторически общности на Украйна, Сърбия и Македония.

            Изпълнени с любов към България млади хора от Велес, Македония -  Драматично студио „Словото“ към Драматичен театър Велес, представиха стихове на П. Яворов („Пранги“); а Детско-юношеската студия към Академичен театър „Колесо“ от Киев, Украйна се представиха с „Изпепеляващата страст по свободата“ по стихове на Христо Ботев. Участниците от Основно училище „Христо Ботев“, Цариброд, Сърбия плениха публиката с постановката на Мария Груничева „Пътища възрожденски“.

            При индивидуалните отличия наградата за изключително присъствие на сцената беше връчена на Катерина Стоянов от ОУ „Христо Ботев“ в Цариброд, Сърбия. Голямата награда за мъжка роля получи Кире Атевски от Велес, Македония, а с голямата награда за женска роля бе удостоена Ксения Гудименко от Киев. При генералното класиране първото място бе отредено за детско-юношеска студия към Академичен театър „Колесо“ – Киев. Специална награда беше връчена на ОУ „Христо Ботев“ от Димитровград за „Пътища възрожденски“. Голямата награда в генералното класиране получи Младежка сцена „Артистисимо“ при Военен клуб – Русе.

 

Относно:  Тържествено отбелязване на 24 май – Денят на българската писменост и култура

            За първи път в България при тържественото отбелязване на 24-ти май - Денят на българската писменост и култура в тържественото шествие на учениците от столичните училища ще вземат участие и техните връстници от Сърбия и Македония. Инициативата се организира от Министерството на образованието и науката и от Държавната агенция за българите в чужбина. Повече от 150 деца от западните ни съседски държави ще присъстват на традиционното дефиле в Столицата. Планирана е среща на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина, г-н Петър Харалампиев с децата на нашите сънародници от чужбина. В програмата на посещението им са включени запознаване с историческите забележителности на София и посещение на Зоологическата градина, която отбелязва своята 129-годишна история от създаването си по времето на Княжество България.

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта