Новини
Информационна кампания за кандидатстване на лица от български произход, живеещи в чужбина за обучение в български висши училища по ПМС 103/1993 г.
29.05.2023

Проведе се информационна кампания за популяризиране на българското висше образование по ПМС 103/1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина, за студенти в държавните висши училища на Република България за учебната 2023/2024 г. Това е национална програма „Популяризиране на българското висше образование и улесняване на достъпа за кандидатстване на лица от българска народност, живеещи в чужбина, за обучение в български висши училища“.

Информационната кампанията се състоя в периода от 20-ти април до 25-ти май. За Република Молдова и Украйна се проведе онлайн, а за Албания, Косово, Сърбия и Северна Македония бяха организирани информационни срещи на живо.

В периода 04-05-ти май информационната кампания се проведе в Република Сърбия в градовете Босилеград, Цариброд и Пирот. Презентациите бяха водени от Росица Колева и Антоанета Гиргинова служители на МОН и Александър Иванов представител на ИБАЧ, които представиха възможностите за бъдещите студенти и отговаряха на въпроси по темата.

На 13-ти и 14-ти май информационните кампания се проведе в република Северна Македония в сградата на генералното консулство в Битоля и в Българския културно информационен център в град Скопие. Презентациите там бяха водени от Галина Дреновска и Кина Карайчева от МОН и Александър Иванов.

Кандидатстването и подаването на документи ще се проведе онлайн в електронна платформа. https://eskis.mon.bg

Кандидат-студентските изпити по Български език, Литература и История на България и в зависимост от избраната специалност, специализираните предмети по Биология и Химия, ще се проведат онлайн на 8 и 9 юли.

Преди броени дни бе организирана и втора допълнителна информационна кампания за бъдещите студенти от Молдова и Украйна, като срещите бяха проведени онлайн отново с представители на МОН и ИАБЧ.

Снимки: Far.rs; Glaspress.rs; Tribuna.mk

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта