Новини
IN MEMORIAM: Почина художникът Димитър Пейчев
18.12.2023

С огромна тъга Изпълнителна агенция за българите в чужбина изказва своите най-сърдечни и искрени съболезнования на близките и родните на видния бесарабски художник Димитър Пейчев.

На 80-годишна възраст ни напусна един неповторим художник, неподражаем творец и преди всичко прекрасен човек. Роден през далечната 1943 година в село Бургуджи, днес област Одеса, Украйна той бе посланик на културата през погледа на художника с четката, който с рисунките си разказваше истории върху своите платна. Благодарни сме, че познавахме такъв талант, на когото успяхме да изкажем малка част от признателността ни и огромното ни възхищение към него, работата и дейностите му приживе.

Димитър Пейчев за целия екип на Изпълнителна агенция за българите в чужбина бе повече от прекрасния художник, който всички виждаха и познаваха, той бе човекът с магическата четка, който вдъхваше живот на своите творения. Дългогодишен приятел на агенцията, участвал в множество репрезентативни колективни изложби в страната и зад граница. Отличаван множество пъти с различни награди и отличия за своя творчески принос през годините, сред които и златна значка на ИАБЧ за неговия изключителен принос в сферата на връзките между българите по света и съхраняването на българската култура сред сънародниците ни в Молдова и Украйна и по случай 80 годишния му юбилей и много други.

Ние ще го помним, като човекът, приятелят и творецът оставил ярка следа в културата на българите по света!

 

ДЪЛБОК ПОКЛОН

пред светлата му памет

 

Снимка: На фокус

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта