Новини
ИАБЧ в Тракийския университет в Стара Загора
30.01.2023

Представители на Изпълнителна агенция за българите в чужбина посетиха Тракийския университет в Стара Загора. На работната среща бяха изпълнителният директор на агенцията – г-жа Райна Манджукова, както и г-н Ашот Казарян.

Разглежданите теми обхванаха административните и миграционните проблеми, с които се сблъскват укринските студенти с български корени при пристигането и последващото си пребиваване в страната ни. Своето мнение и отношение по темата изказа възпитаникът на Стопански факултет, Георги Шидеров. Той е трети курс в специалност „Аграрна икономика“ и е бесарабски българин от Украйна. Представителите на агенцията изразиха своята готовност и желание да консултират всички млади сънародници от бесарабската диаспора, които са избрали на получат своето висше образование в България, независимо колко и какви въпроси имат по темата.

Сред участниците на срещата бяха и проф. Олена Даки, ректор на Дунайския институт по воден транспорт при Държавния Университет по инфраструктура и технологии в град Измаил, както и представители на Тракийския университет, в лицето на: зам. – ректорите – проф. Нели Грозева; проф. Мирослав Карабалиев и доц. Емил Славов, главният секретар – проф. Ани Златева, както и представители на Стопанския факултет начело с декана – доц. Блага Стойкова.

Предмет на разговори бяха и възможностите за представяне на български университети пред наши емигрантски общности в други европейски държави, както възможни бъдещи партньорства. По тази тема интересът е значителен и е препоръчително контактите с българските общности зад граница да бъдат засилени, за да достига информация за българските висши учебни заведения до младите хора, които са там.

По повод дискусиите по темата, интерес в тази посока на срещата прояви гостът от Украйна, проф. Олена Даки. Тя изрази желание и надежда, че двете висши учебни заведения могат да намерят допирни точки и да достигнат до сътрудничество и съвместна работа по проекти свързани с икономическите и техническите специалности в университета, както и по дейности свързани с обмен на преподаватели и студенти.

Снимки: Официална фейсбук страница на Тракийски университет





Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта