Новини
ИАБЧ в Босилеград по повод 150 години от гибелта на Васил Левски
20.02.2023

По повод 150 години от гибелта на Васил Левски, Културно-информационен център „Босилеград“, Столична община и Общобългарски комитет „Западни покрайнини“ организираха поклонение пред паметника на Апостола на свободата в Босилеград. Своята почит към паметта и делото му отдадоха както босилеградчани, така и официални гости от България.

Поклонението пред бюст - паметника премина с полагане на венци и цветя от официалните лица - КИЦ „Босилеград“, Посолството на Република България в Белград, Генералното консулство в Ниш, Столична община, Граждански комитет „Западни покрайнини“, Национална спортна академия „Васил Левски“, ВМРО и други. Цветя поднесоха както босилеградчани, така и гости на града.

Столична община, дирекция „Култура“ бе организирала културната част от програмата. Актьорът Явор Борисов и вокална формация „Българи“ изпълниха стихове и възрожденски песни за Апостола.

Възпоменателната церемония с приветствия и изказвания за Левски, като най-големият национален и политически водач на България изнесоха Негово превъзходителство посланик на Република България в Република Сърбия г-н Петко Дойков, Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова, председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов, проф. Лозан Митев от Национална спортна академия „Васил Левски“ и д-р Валентин Янев от страна на Граждански комитет „Западни покрайнини“.

Поводи като този са важни, за да не забравяме за безсмъртното дело на Апостола и колко ценно е да помим и почитаме българската история, която трябва да за остане завинаги жива.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта