Новини
ИАБЧ подкрепя развитието на българо-сръбските отношения чрез работилници за младите хора
31.08.2023

В края на месец август в периода от 27-ми до 30-ти се проведоха работилници по проект „Културна дипломация и младите хора – мост на развитието на българо-сръбските отношения“. Инициативата се реализиара от „Българо-сръбския център“ Враня, Република Сърбия; Генерално консулство на Република България в Ниш, Република Сърбия, с подкрепата на Изпълнителна агенция за българите в чужбина. В проекта се включиха деца от български произход; деца от смесени българо-сръбски бракове, които също имат произход и деца от сръбски произход от Враня, Владичин Хан, Сурдулица, Босилеград, Лесковац, Пирот и Цариброд.

Организирането на проекта има за цел да запознае участниците с българската култура и да ги накара да се гордеят с корените си. За децата от сръбска националност проектът е ориентиран към по-подробното им запознаване с българската история, традиции и бит. Създаване на положителни впечатления за българите и изграждане на добро отношение към България, без предразсъдъци.

Официалното откриване на работилниците бе направено от генералния консул на Република България в Ниш - Димитър Цанев и председателят на БСЦ - Дарко Аначков. В дните на проекта участниците се докоснаха до българската история, като се включиха в различни традиционни дейности. Имаше работилница по рисуване на характерни за Република България мотиви върху платно, водена от академичния художник Весна Маринкович, както и награждаване на трите най-добри творби.

Проведe се и работилница за изработка на мартеници - Борислав Крумов, Етно център ,,Рубин“ – Кюстендил, Република България и такава за представяне на традиционни български инструменти и българска музика с учителя по кавал Александър Васов, Цариброд.

В последния ден от проекта, децата пристигнаха в София. В първата част от програмата им в града те посетиха Националния исторически музей, като научиха за историята на България и българските земи датиращи от най-древни времена до днес. Разгледаха и основните забележителности в София, както и централните сгради. Децата имаха среща и с изпълнителния директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова, с която се запознаха и поговориха за бъдещите планове на младежите. След активната, образователна и информационна програма те имаха и свободно време, за да се насладят на красотата на столицата.

Снимки: ИАБЧ и Бугарско Српски Центар (Българо сръбски център Враня)

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта