Новини
Фолклорен концерт в Питсбърг и посещение в българското неделно училище
23.05.2023

По случай юбилейното тържество в чест на 93 години от основаването на Българо-македонския национален образователен и културен център (BMNECC) се проведе празнична програма в рамките на няколко дни.

Старта на честването бe даден с голям концерт с българскa фолклорнa музика, песни и танци, който се състоя в залата на училището в гр. Уест Мифлин (до Питсбърг).

Главна роля в спектакъла имаше танцовият ансамбъл “Отец Паисий” към Център, създаден през 1955 г. от Николас Йорданов (Nicholas Jordanoff) за участие в Първия годишен фолк фестивал в Питсбърг. От тогава група от певци, танцьори и музиканти участва във фолк фестивали в Питсбърг и извън него, включително и в големите фестивали „На мегдана“ в Питсбърг и „Верея“ в Чикаго. През 1960 г. ансамбълът е танцувал по време на Световния панаир в Ню Йорк, през 1990 г. – в България, а през 2003 г. – в Библиотеката на Конгреса на САЩ. Артистичен директор е българката Биляна Стоянова Стафура (родена и отрасла в България), а управляващ директор – Бет Стафура. Ансамбълът притежава стотици фолклорни костюми от различни географски региони на България, част от тях автентични, други – от материи, които са по-подходящи за интензивни танци, а фолклорната група се определя като „най-старият българо-македонски ансамбъл в Америка“.

В концерта участие взеха и Танцовата група „Шарени чорапи“ към училището „Отец Паисий“ с деца на възраст между 4 г. и 13 г., които работят под ръководството на известния български хореограф Александър Занкин; фолклорен ансамбъл „Тамбурица“, който до скоро е бил афилииран към Дукенския университет в Питсбърг и създаден през 30-те години от Патриша "Пенка" Френч някогашен почетен консул на България в Питсбърг и преводач в Държавния департамент на САЩ; хор „Царица Милица“, съставен от жени, представляващи четирите сръбски църкви в района на Питсбърг и балет „Текстчър“, който няма формална връзка с българската общност, но е привлечен за участие в концерта от артистичния директор на ансамбъл „Отец Паисий“ с изпълнения по музиката на Недялко Недялков на танцьорите, които са 45 души, включващи хора от България, Украйна, Сърбия, Унгария, Словакия, Северна Македония и САЩ.

След концерта гостите продължиха с празничното настроение в традиционната "Вечеринка" в Центъра, където до късно танцуваха български народни танци. Генералният консул Ангел Ангелов имаше възможност да проведе няколко разговора с артистичния директор и да се запознае с танцьорите от ансамбъл “Отец Паисий“.

В следващия ден генералният консул посети и българското училище “Отец Паисий” към Българо-македонския национален образователен и културен център, където се запозна с учениците, родителите, учителите и ръководството.

Образованието е било компонент от създаването на Българо-македонския национален образователен и културен център от 30-те години на миналия век, но едва през 2016 г. училището е официално акредитирано като „Българско училище в чужбина“ и по-късно сертифицирано от Министерство на образованието и науката по ПМС № 90/2018г. Ръководител на училището е Николай (Ник) Недев; преподавателите са Ваня Занкина и Милена Ялъмова – Дуаъйр, а занятията се провеждат в неделя от 9 ч. до 16 ч., като регистрираните в момента 26 деца учат в три групи (предучилищна, втори и пети клас).

Снимки: Любезно предоставени от Ангел Ангелов, Генерален консул в Ню Йорк

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта