Новини
Фолклорен ансамбъл „Лазарка“ Мюнхен отпразнува 30 години
07.11.2023

С празничен концерт Фолклорен ансамбъл „Лазарка“ Мюнхен отбеляза 30 години от основаването си и учредяването на Сдружение с нестопанска цел „Лазарка “, което от 1993 г. насам изпълнява непрестанно мисията си да разпространява българския фолклор и да създава мостове на фолклора. Такива, които отиват далеч отвъд танца, мостове към друго време, които чрез пъстротата на българския фолклор успяват да доближат сърцевината на българската идентичност и култура до безброй любители на танците!

Пред изпълнената с хора зала на Стария конгресен център в центъра на гр. Мюнхен, ансамбъл „Лазарка“ представи танци от различни региони на България. Заедно с танцьорите на сцената излязоха изпълнители от подготвителния състав и групите за народни танци към ансамбъла. Специални гости бяха ансамбъл „Варна“ и трио „Настроение“ от Виена.

На финала се срещнаха над 100 изпълнителя и под бурните аплодисменти на развълнуваната публика оживиха баварската столица с „Дръж се земьо шоп те гази“. Основателя и хореограф на фолклорен ансамбъл „Лазарка“ Белчо Станев, поздрави с прочувствена реч изпълнителите и публиката и прие поздравленията за неговия 80 годишен юбилей. Гости на празника бяха Генералния Консул на Република България Драгомир Димитров, гости от консулските служби в Мюнхен, представители на културни дружества в Мюнхен и гости от приятелски фолклорни групи от чужбина.

За празника „Лазарка“ получи поздравителни адреси от Министъра на Външните Работи и вицепремиер на Република България; Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина Райна Манджукова; Посланика на Българя в ФР Германия и Асоциацията на българските фолклорните състави в чужбина.

В духа на празника на будителите гостите имаха възможност да разгледат изложбата с картини и оригинални носии на художник фотографа Анелия Тонев и експозицията на изследвания и артефакти за българските букви на проф. Емил Иванов. Вечерта завърши с кръшни хора и танци за всички!

Снимки: Пламен Петков - Ръководител на Фолклорен Ансамбъл „Лазарка“

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта