Новини
Фестивалът на българското кино в Рим
03.10.2023

В дните 22-24 септември 2023 г. в Рим се проведе новото издание на Фестивала на българското кино, който се осъществява от Българския културен институт в Рим и е под патронажа на Посолството на Република България в Италианската република, припомнят в информация от МВнР.

Събитието включва прожекции на български филми и срещи с актьори и режисьори. Специален гост на събитието бе министърът на културата Кръстю Кръстев.

Фестивалът бе открит с филма „Чалга“. След края на прожекцията публиката се срещна с актьорите Любомир Нейков, Елеонора Иванова, Николай Николаев.

В дните на фестивалната програма  бяха излъчени филмите „Български кораб потъва в бурно море“ на реж. Петринел Гочев, „Добрият шофьор“ на реж. Тонислав Христов, „Ваклюш“ на реж. Николай Василев и „Блок“ на реж. Тодор Мацанов.

Събитието събра италианска публика, наши сънародници, режисьори и актьори от България.

Киното дава изключителна възможност за опознаване на националните култури и за представяне и оценка на творческото развитие на режисьорите.

Фестивалите извеждат тенденции и новаторски решения на творците. Срещите с публиката са особено интересни именно като подтик за размисъл по видяното и преживяното.

Изкуството въздейства по специфичен начин. В този контекст проявата продължава да бъде важна и ценна за българската общност извън България.

Кинофестивалите са същностна част от културния обмен и фактор за запознаването на приятелите на България в чужбина с особености на националното изкуство и с тенденциите в него.

Снимки: МВнР

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта