Новини
ЕЖЕГОДНИ КОНКУРСИ НА ИАБЧ ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ - 2023
07.02.2023

ЕЖЕГОДНИ КОНКУРСИ

НА

ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

 

„МИРЪТ НЕ Е ДАДЕНОСТ, А ЦЕННОСТ, ЗА КОЯТО ДА СЕ БОРИШ“

 

Изпълнителната агенция за българите в чужбина обявява откриването на традиционните конкурси за деца и юноши от българските общности в чужбина за 2023 г.

Литературен конкурс „Стефан Гечев“ –  27-то издание;

Конкурс по рисуване „България в моите мечти“ –  22-то издание;

Конкурс по пеене „Любка Рондова“ –  13-то издание.

 

Тази година посвещаваме конкурсите на нашите сънародници от Бесарабия. Вече една година в Украйна избухналата война взема невинни жертви и парализира живота на стотици хора по света. Майка Тереза е казала, че „Мирът започва с усмивка“, а големият писател Антоан дьо Сент-Екзюпери споделя с хората, че "Ако искаме свят на мир и справедливост, трябва решително да поставим интелигентността в услуга на любовта". Мирът носи красота, щастие и хармония.

В конкурсите могат да участват деца и юноши от българските общности в чужбина от пред-училищна до 18-годишна възраст (ученици). Класиранията се извършват в три възрастови групи: първа група - от 6 до 10 г.; втора група - от 11 до 14 г.; трета група - от 15 до 18 г.

Предлагаме на бъдещите участници в тазгодишните конкурси:

да опишат с думи,

да нарисуват или

да изпеят песен

С акта на предоставяне на своите творби за участие във всеки от конкурсите, организирани от ИАБЧ, авторите се съгласяват техните произведения и изпълнения да бъдат безвъзмездно използвани от ИАБЧ за конкурсите и други прояви и политики на Агенцията (тематични постоянни или временни изложби, концерти, сборници, мултимедийни продукти и др. продукти), без търговска дейност, т.е. с идеална цел, и с изричното посочване на името, възрастта и населеното място на съответния автор/изпълнител, за да се подкрепи таланта на младите сънародници от българските общности в чужбина.

Материалите се изпращат на следния електронен адрес на ИАБЧ: aba@aba.government.bg като в темата на ел. съобщение (т.нар. subject) бъде указан вида на конкурса (литературен; рисуване; пеене). или на пощенския адрес на Агенцията:

Изпълнителна агенция за българите в чужбина

bul. Dondukov 2А,

Sofia - 1000, Bulgaria         

Крайният срок за получаване на материалите е 15 април 2023 г. ( За пощенските пратки важи датата на пощенското клеймо.)

Резултатите ще бъдат обявени през втората половина на м. май 2023 г.  

Тържественото връчване на наградите по възможност ще бъде проведено през м. август 2023 г.          

Оценяване: Всички творби ще бъдат оценени от специализирани комисии за всеки отделен конкурс. Във всяка възрастова група участниците ще бъдат класирани на I, II и III място и наградени с грамоти, медали и други награди. Възможно е присъждането на специални награди на Журито (за всеки конкурс).

ВАЖНО:

През тазгодишното издание наградата за първите места в конкурсите и отличените участници със специална награда ще имат възможност да гостуват в България в рамките на десетдневен престой в периода 18-29 август край красивото българско Черноморие. Отличените  участници или техен представител е необходимо да потвърди или откаже възможността за престой в България в  оказания по-горе период след обявяването на призовите места до средата на месец май 2023 година. При положение, че някой от участниците откаже да гостува в България, то тя отива при второто място.

Получаването на наградите се извършва лично или чрез упълномощен представител на участника на тържеството или впоследствие от ИАБЧ, като:

- в случай, че няма лице, което да получи наградите, е необходимо да се свържете с координатора на съответния конкурс.

-  ИАБЧ не носи отговорност за непотърсени награди в срок до 6 месеца.

 

Приложение 1

ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС “СТЕФАН ГЕЧЕВ” - 2023

ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТИ В ЧУЖБИНА

Двадесет и седмо  издание

През 2023 г. Изпълнителната агенция за българите в чужбина обявява двадесет и седмото издание на Детско-юношеския литературен конкурс „Стефан Гечев”. Конкурсът е предназначен за деца и юноши от българските общности в чужбина на възраст от 6 до 18 навършени години (ученици).  Класирането се извършва в три възрастови групи: първа група - от 6 до 10 г.; втора група - от 11 до 14 г.; трета група - от 15 до 18 г.

Теми за конкурса:

  „Мирът не е даденост, а ценност, за която да се бориш“

Нека чрез силата на словото да кажем заедно „Не на войната“ и „Да властва любов, а не война“, също така темите могат да бъдат обвързани и със следните годишнини:

  • 175 г. от рождението на гениалния Христо Ботев
  • 150 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски
  • 115 години от обявяването на независимостта на България

Желаещите могат да участват с произведения написани на български език: есе, разказ, приказка, съчинение, стихотворение, кратка проза или бял стих.

Писмата с литературните творби трябва да съдържат следната информация за автора: лично и фамилно име на автора, навършени години, учебен клас, име и контактни данни на училището, контактна информация – и-мейл и телефон на участника или родителя.  Творбите може да бъдат изпращани:

- по електронната поща до Лили Спасова – гл. експерт в Агенцията и координатор на литературния конкурс -  ел. адрес: l.spasova@aba.government.bg

-  по електронната поща на Агенцията: aba@aba.government.bg като прикачени файлове,

-  или на пощенския адрес на ИАБЧ:

Изпълнителна агенция за българите в чужбина

bul. Dondukov 2А,

Sofia - 1000, Bulgaria

Краен срок за изпращане на творбите – 15 април 2023 г.

За допълнителна информация: тел.: 00359 2 935 06 57

 

Приложение 2

КОНКУРС ЗА РИСУНКА "БЪЛГАРИЯ В МОИТЕ МЕЧТИ” – 2023

ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТИ В ЧУЖБИНА

Двадесет и второ издание

Изпълнителната агенция за българите в чужбина организира за двадесет и втори път конкурса за рисунка „България в моите мечти”.

По регламент, право на участие в него имат деца и юноши от българските общности в чужбина на възраст от 6 до 18 години (ученици), разпределени в три възрастови групи: първа група - от 6 до 10 г.; втора група - от 11 до 14 г.; трета група - от 15 до 18 г.

Желаещите могат да участват в конкурса с 1 или 2 картини по следните теми:

  • Мирът през моите очи
  • Мирът - обединител на народите
  • България в утрешния ден

 

  • Рисунките трябва да са с размери до 35/50 см., като може да се използва всякаква техника: акварел, темперни бои, пастели, графика, флумастер, молив, компютърна рисунка, колаж;
  • Рисунките могат да бъдат изработени на графична програма по избор (например: Adobe Photoshop, Corel DRAW, Adobe Illustrator, Microsoft Paint, Corel Painter Classic,и др.) и разпечатани и изпратени на хартиен носител;
  • Творбите не трябва да се паспартират и няма да бъдат връщани на авторите. На гърба на всяка рисунка е необходимо да бъде отбелязана избраната тема и данните за автора (име, възраст, населено място);
  • Писмата с творбите трябва да съдържат следната информация за автора: лично и фамилно име, навършени години, учебен клас, име и контактни данни на училището, имейл и телефон на участника или родителя

 

Творбите може да бъдат изпращани:

  • по електронната поща до Пепи Тенчева – главен специалист и координатор на конкурса - ел. адрес: tencheva@aba.government.bg,
  • по електронната поща на Агенцията - aba@aba.government.bg като прикачени файлове или
  • на пощенския адрес на ИАБЧ:

Изпълнителна агенция за българите в чужбина

bul. Dondukov 2А,

Sofia - 1000, Bulgaria

За допълнителна информация:  тел.: 00359 2 935 06 59

 

Приложение 3

КОНКУРС ПО ПЕЕНЕ „ЛЮБКА РОНДОВА” – 2023

ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТИ В ЧУЖБИНА

Четиринадесето издание

Изпълнителна агенция за българите в чужбина обявява откриването на дванадесетото  издание на детско-юношеския конкурс за български песни „Любка Рондова“ - 2023.

Съгласно регламента на конкурса, право на участие в него имат деца и юноши от българските общности в чужбина на възраст от 6 до 18 г. Участниците ще бъдат разпределени в три категории:

  1. Индивидуални изпълнители, които ще бъдат класирани в три възрастови групи: Първа група - до 10 г.; Втора група - от 11 до 14 г. и Трета група - от 15 до 18 г.
  2. Камерни групи – до 12 участника (дует; трио; квартет и т.н.);
  3. Ансамбли – над 12 участника.

Изпълненията през настоящата 2023 година могат да бъдат посветени на темата за мира.

В тази връзка желаещите могат да участват в конкурса с 1 или 2 изпълнения на български песни от следните жанрове: патриотични и традиционни детски песни; естрадни и популярни песни; любими песни от телевизионния екран, както и автентични народни песни по следните теми:

  • Вечните родолюбиви български песни
  • Мир и благоденствие на всички народи по света
  • Специална награда ще бъде връчена за изпълнение на песен от репертоара на Любка Рондова

Всички участници трябва да изпратят качествени видео-записи на техните изпълнения с размер на файла - до 5 минути, или да  предоставят линкове за достъп  до изпълненията им, както и могат да изпратят записи на техните изпълнения върху компакт дискове (DVD). Към записа е задължително да бъдат приложени следните данни.

  • Относно изпълнителя: лично и фамилно име на изпълнителя, навършени години, учебен клас, име и контактни данни на училището, телефон/e-mail на родителите или изпълнителя за контакт,име/телефон/e-mail на музикалния ръководител;
  • Относно избраната песен: наименование на песента, автори на текста, музиката и аранжимента.

Отличените участниците, присъстващи на официалното връчване на наградите (след прослушване) ще имат възможността да се включат в поетично-музикалната програма на тържеството с техни изпълнения.

Видео-записите на изпълненията могат да бъдат изпращани:

- по електронен път чрез платформи на: YouTube, Wi transfer или др., като линковете към тях бъдат изпращани към електронната поща на Агенцията: aba@aba.government.bg

-  на ел. адрес на координатора на конкурса по пеене – Ива Крумова – главен експерт в ИАБЧ:  iva.krumova@aba.government.bg или

-  на дискове (DVD) на пощенския адрес на ДАБЧ:

Изпълнителна агенция за българите в чужбина

bul. Dondukov 2А,

Sofia - 1000, Bulgaria

За допълнителна информация:  тел.: 00359 2 935 06 63

 

Автор на рисунка: Олга Терзи, 12 години, "Българо-украински культурно-образователен център "МЕДИА",

село Каракурт, Украйна  (1-во място)

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта