Новини
Денят на Светите братя Кирил и Методий бе отбелязан в Милано
31.05.2023

В Милано бе отбелязан денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и славянската книжовност. Празникът бе честван сред българската общност с голям концерт, организиран съвместно от българското неделно училище „Пейо Яворов” и Езиков и културен център „Тук България“ и читателския клуб към училището и по инициатива на Генералното консулство в Милано.

Тържеството започна под надслов „Донеси книга-вземи книга“. Инициативата се превърна в платформа за обмен на мнения, разговори и настроение сред българската общност в Милано, като има най-голям интерес сред най-малките читатели в началото на „голямото лятно четене“.

В програмата по случай 24-ти май и приключването на учебната година, учениците от I клас дo XII клас в българското неделно училище в Милано се бяха подготвили със свои изпълнения, песни  и кратък рецитал, посветен на Празника на буквите.

Своето поздравление към учителите, учениците и гостите на тържеството отправи генералният консул Ана Паскалева. Тя подчерта, че 24 май е празникът на българския дух, в който припомняме делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици, благодарение на които сме се запазили и съществуваме до днес. Празнуваме езика и писмеността си, които са в основата на съхранението на българската ни идентичност.

Празничната културна програма завърши с тържественото връчване на дипломите, които генералният консул раздаде за завършеното образование на всички ученици. Сред учениците имаше и такива, които получиха грамоти за работата си.

Официалното честване на празника завърши с изпълнение на народни танци.  Впечатляващи умения показаха, както най-малките ученици, така и професионалните танцьори, облечени в народни български носии.

Снимки: ГК Милано

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта