Новини
Денят на бесарабските българи – инициатива, която обедини, развълнува и усмихна хората
25.10.2023

През изминалия уикенд Изпълнителна агенция за българите в чужбина има удоволствието да приветства и да посрещне софиянци на площада пред Националния дворец на културата. В рамките на двата почивни дни бе предвидена празнична програма включваща: разнообразни музикални изпълнения в най-различни стилове; танцови хореографии на ансамбли и организации на сънародниците ни зад граница; детски забавления; културно ателие; традиционна кухня и хубаво бесарабско вино.

Началото на двудневните празненства бе дадено от водещия Георги Низамов, който даде думата на изпълнителния директор на агенцията г-жа Райна Манджукова, която поздрави всички с празника. В програмата през първия ден от честванията по случай Ден на бесарабските българи 2023 на сцената се качиха възрастни и деца от Фондация „Ситуационен Център Отворени Врати“ и бесарабски ансамбли от Украйна и Молдова. Специална програма пред публиката и минувачите на площада изнесоха и Театър „Конник“ към народно читалище „Добри Чинтулов - 1935“ град София. Те представиха интерактивния спектакъл-игра с авторски песни и жива музика - „ХОБИТ“ по мотивите от едноименното произведение на Толкин с режисьор и ръководител на театъра – Пламен Глогов.

През целя ден с изпълнения се включиха и Трио Украйна с участието на Павло, Кристина и Дима Труфкин. В по-късните следобедно-вечерни часове от деня публиката се наслади на хитовете от творчеството на Ави Бенеди. За финал, вечерта завърши с изпълненията на Евгений Приходько по известен с артистичния си прякор Жека Баянист.

Вторият ден от празненствата по случай Ден на бесарабските българи, който традиционно отбелязваме всяка година на 29 октомври бе още по-вдъхновяващ, забавен и интересен. Танците и доброто настроение поддържаха бесарабски ансамбли от Молдова, в програмата се включиха и децата от арменската фондация „AGBU“. За доброто настроение на площада пред НДК се погрижиха Артур Надосян и Сандра Александрова, които накараха хората да се хванат за ръце и да изиграят традиционно право хоро под звуците на българските народни песни и ритми.

За разнообразната и много вкусна кухня, традиционното бесарабско вино и напитки и множеството занимания за малки и големи и през двата дни се погрижиха от: „Биротерапия“; „Козуначени коминчета“; Дермо-козметичен  център „Belle Femme”; “Wurstrasse” – Austrian street food; “Angus (R)evolution” – Burgers and Grill; “Арабията“; Ресторант кетъринг „Добър апетит“; “:PM” и други.

Музиката, културата и традициите винаги са били обединител на хората у нас и по света – това твърдение доказаха с изпълненията си Дима Труфкин; децата от гайдарската школа при читалище „Васил Левски“ 1928, София и Детско-юношески танцов състав „Подуянка Китка“ и оперната певица Мария-Магдалена Христова-Петкова. Специално народно представление направи и народната певица Виктория Мирина, която изпълни на сцената две авторски песни. Под звуците на български народни ритми се проведе и дефиле на традиционни български носии от различните региони в страната, водено от бесарабската българка Оксана Желяпова - Мисис България Юнивърс 2022. 

Специалната изненада на организаторите за всички гости бе появата на сцената на участника от този сезон на музикалния формат „Гласът на България“ невероятният, вдъхновяващ и много талантлив млад певец – Арканджело. Той представи пред българската публика някои от най-големите хитове от близкото минало. Специално за публиката дошла пред НДК на празника на бесарабските българи той изпя и няколко фрази от любимата на малки и големи емблематична за България песен „Облаче ле бяло“.

Снимки: ИАБЧ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта